kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Aşil topuğu korkuttu, kazançta Brezilya Türkiye'yi ikiye katladı

FURKAN ALP
Aşil'in topuğu benzetmesi ile gündeme oturan cari açık sorunu nedeniyle gelişmekte olan ülkelere fon girişinde Türkiye sınıfta kaldı. Brezilya'nın Bovespa endeksi % 6.7 arttı..
Kasım ayının son haftasına kredi pazarına ilişkin endişeler ile başlayan piyasalar, haftayı ralli yaparak kapattı. ABD ve Avrupa borsaları yüzde 4'ün üzerinde değer kazanırken, gelişmekte olan ülkelere fon girişinin artması en çok Brezilya'ya yaradı. Cari fazlası olan Brezilya'nın Bovespa endeksi geçen hafta en çok yükselen borsa unvanını kaptı. İMKB-100 ise haftayı yüzde 2.9'luk artış ile kapattı.

BOVESPA YÜZDE 6.7 YÜKSELDİ
IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni'nin geçtiğimiz günlerde Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olarak 'Aşil'in topuğu' benzetmesi ile Türkiye'nin en büyük sorununun cari açık olduğuna işaret etmesi, Türkiye'yi gelişmekte olan ülkeler arasında sınıfta bıraktı. IMF'nin gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye 36.4 milyar dolar ile en çok cari açık veren ülke oldu. Tüm ülkeler içinde ise cari açığı en yüksek 7'inci ülke konumunda. Brezilya ise 2004 yılından beri cari fazlasını sürekli artırırken, ülkenin bu yıl 9 milyar dolar cari fazla vermesi bekleniyor. 14 trilyon dolarlık ABD ekonomisinin 2007'de 784.3 milyar dolar cari açık vermesi beklenirken, Çin ise bu yıl 379.2 milyar dolarlık cari fazlası ile dikkat çekiyor. ABD Merkez Bankası'nın da faiz indirimine yönelik beklentileri çoğaltan açıklamaları dünya borsalarında ralliye neden oldu. Geçtiğimiz hafta en çok değer kazanan borsa Brezilya'nın Bovespa Endeksi oldu. Gelişmekte olan ülkelere sıcak para girişinin ivme kazanmasıyla cari fazlası olan ülkeler yarışta bu avantajlarını iyi kullandı. Yatırımcılar Türkiye gibi cari açığı yüksek olan ülkelerdeki portföylerini azaltırken, Brezilya ve Çin borsaları güvenli liman olarak görüldü. Bovespa geçen hafta yüzde 6.7 değer kazanırken, Çinli Hang Seng Endeksi ise aynı dönemde yüzde 3.7 yükseldi.
Haberin fotoğrafları