kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Elif Şafak sayesinde postpartum dilimizde

SEVDİCAN GÜNEŞ - SAĞLIK
Annelik duygusunu tadan her 100 kadından ortalama 15'i postpartum depresyonuna giriyor. Son romanı 'Siyah Süt'te yaşadığı doğum sonrası depresyonu anlatan Elif Şafak sayesinde yüzyıllardır varolan bu sorun yeniden gündeme geldi..
Uzmanların söylediğine göre doğuran her 100 kadından ortalama 15'i postpartum (postnatal) depresyonu yaşıyor. Ve yine uzmanların söylediğine göre; doğum sonrası depresyonu olarak isimlendirilen bu süreç, özellikle kadının bu depresyonla başa çıkma çabasına ve eşinin kendisine destek olmasıyla kısa sürede atlatılıyor. Geçen hafta yeni kitabı piyasaya çıkan Elif Şafak da bu depresyonu yaşayan kadınlardan. Tabii bir yazar olduğu için yaşadıklarını 'Siyah Süt' isimli otobiyografik romanına taşıdı. Kitabında; bebeğinin doğumundan sonra girdiği depresyonun 10 ay sürdüğünü anlatan Şafak; antidepresan kullanmıyor, psikolojik destek de almıyor. Doğumdan 3 ay sonra eşinin de yanında olmayışı, Şafak'ın depresyon canavarıyla daha büyük bir mücadeleye girmesine neden oluyor. Sütünün kesilmesi bir yana, loğusalara musallat olduğu söylenen cinle de tanışıyor...

LAL OLDUM, ÜMMİ OLDUM
Şafak, kitabında kendisini şu sözlerle anlatıyor: "Hayatı boyunca depresyon nedir bilmeyen, yaşamayı yazmakla, yazmayı harflere sevdalanmak, hikayeler kurgulamakla eş tutan ben, gün geldi lâl oldum. Ümmi oldum. Ne okumam kaldı ne yazmam. Harfler ki gözüm, kulağım, yoldaşımdı; alfabeyi unuttum. 'A'lar, 'B'ler, 'C'ler... Her biri bir kızıl uçurtma oldu, tellere direklere çatılara ağaçlara takıldı kuyrukları. Kurtaramadım hiçbirini. Elimde kaldı ipleri. Muzicevi varlıklarımdı kelimeler; tek tek dağılıp gittiler. Düşünemez, düşleyemez, yazamaz oldum." Depresyondan çıkışını ise okurla şöyle paylaşıyor Şafak: "Tufandan sonra gelen aydınlık gözlerimi kamaştırdı. Hayatın aynı anda nasıl hem bu kadar acımasız ve ürkütücü, hem böylesine barışçıl ve baş döndürücü olabileceğine tanıklık etmek düştü benim payıma."

Neler hissetti
"Tek bildiğim, an geldi, takıldı motor, tıkandı sistem. Önce su almaya, sonra batmaya başladı varlığımın gemisi. Ve ben sadece ve öylece güvertede durup bekledim. İçimden başladım saymaya. Bir, iki, üç...yüz, yüz on, yüz yirmi... Bin, bin bir, bin iki... Sandım ki, yeterince beklersem bu halde, ben de gemimle beraber batarım. Denizler altında yirmi bin fersah, bir postnatal depresyon boyu kulaç atarım. Beş hafta, iki ay, on altı hafta, dört ay..."

Aynı şeyleri o da yaşamıştı
Ünlü Hollywood yıldızı Brooke Shields de, Elif Şafak gibi doğum sonrası depresyonu yaşayanlardan. Hatta o da, Şafak gibi yaşadıklarını 'Ve Yağmur Düştü-Hamilelik Sonrası Depresyonum Boyunca Yaşadıklarım' ismiyle kitaplaştırdı. Şafak'tan farklı olarak depresyonu ilaç tedavisi ve terapi ile atlatan güzel yıldız, o günleri şöyle anlatıyordu: "İlk başta hissettiğim şeyin yalnızca yorgunluk olduğunu düşündüm ama bu duygunun yanında bir de hayatımda hiç yaşamadığım, her yerimi kaplayan bir panik hissi duymaya başladım. İntihar etmeyi, ilaç içerek kendimi öldürmeyi ya da arabayla kaza yapmayı bile düşünmüştüm."

EBRU ŞALLI TAN
Ben mutlu bir loğusalık yaşadım

Doğum sonrası loğusalık diye adlandırılan sendrom esnasında yaşanan fiziksel geçici bir süreçtir. Bu dönemi bazı kadınlar daha çok yaşarlar bazılarıdaha az. Ben çok yaşamadım. Bunun sebebini kesinlikle sağlıklı ve mutlu bir hamilelik geçirmeme bağlıyorum. Düzenli spor, hayatımın her döneminde beni olumlu yönde etkiledi. Hamileliğimde de çok kilo almadım ve sportif sağlıklı bir hamilelik geçirdim. Dolayısıyla doğum sonrası her anlamda kendimi çok iyi hissediyordum.

ZEYNEP KASIMLIOĞLU
İlk bebekte 7 ay depresyondaydım
İlk bebeğimizin erkek olmasını çok istiyorduk. Eşim daha da çok istiyordu. Kız olunca ilk günlerde çok üzüldüm. Depresyona girdim, her şeye ağlıyordum. Böyle bir dönemde 2. çocuğuma hamile kaldım. Oğlumuz oldu. Bu dönemde erkeklerin eşlerine olan davranışları ve yakınlıkları çok önemli. Oğlumun doğumu sonrası depresyon yaşamadım Üçüncü bebeğimde çok rahat bir hamilelik yaşadım. Eşiniz ne kadar sevgi ve anlayışlı ise siz de loğusalıkta depresyondan uzak kalırsınız.

EMİNE ÜN KINAY
Kızımı kucağıma aldım, mutluydum
Ben son derece huzurlu ve sağlıklı bir hamilelik yaşadım. Doğum sonrası da herhangi bir olumsuzluk yaşamadım. Doğum gayet iyi geçti. Kızım Duru'yu kucağıma alınca çok mutluydum. Loğusalık döneminde yalnız kaldığım zamanlar da oldu, ailelerimizin yoğun ilgisiyle karşılaştığımız anlar da... Doğum sonrası depresyonunu bazı kişilerden duydum ancak ben yaşamadığım için nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum. Bilmediğim bir konu hakkında da yorum yapamam.
Haberin fotoğrafları