kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Evlat edinmeyi 'bilinç' artırdı

Pervin METİN SABAH
Son iki yılda evlat edinmek isteyen aile sayısı yüzde 15'lik artışla 3 bine çıktı. Aileler 0-1 yaş arası kız çocukları tercih ediyor..
Türkiye'de evlat edinmek isteyen ailelerin sayısı her geçen gün artıyor. İki yıldan bu yana evlatlık başvurularında yüzde 15'lik artış oldu. Her yıl 400-500 arası 4 çocuk evlat edinilirken, müracaat eden ailelerin yüzde 90'ı özellikle hiç kimsesi olmayan 0-1 yaş arası kız çocuklarını tercih ediyor. Ailelerin en büyük kriteri, çocuğun sağlıklı olması. Özürlü çocuğa ise talep yok. Evlatlık isteyen aileler İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerden çıkıyor.

KAMPANYANIN SONUCU
Medeni Kanun gereği 30 yaşını doldurmuş olan bekâr veya en az 5 yıllık evli olan herkes evlat edinmek için Soysal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) başvurabiliyor. SHÇEK'ten alınan bilgiye göre, başvuran çiftlerin yaş ortalaması genelde 35-45 arası. Türkiye genelinde yaklaşık 3 bin ailenin evlat edinmek için sıra beklediğini vurgulayan SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış, "Düzenlenen kampanyalarımızla bu bilinci oluşturduk. Yurtlardaki bakım, evdekinden daha iyi olabilir mi?" diye konuşuyor. Barış, evlat edinme kuyruğunun nedenini ise "Türkiye'de bir yılda terk edilen çocuk sayısı 500 civarı. Ayrıca aileler genelde 1-2 yaş arası kız çocuk istiyor. Talep miktarında çocuk olmadığında kuyruk oluşuyor" sözleriyle açıkladı. İstanbul Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seyfi Bozçelik de artışı toplumdaki bilinçlenmeye bağlıyor.