kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Üçüncü köprü yeşil alanı bitirir' iddiası

Erhan ÖZTÜRK SABAH
Boğaz Köprüsü ve FSM Köprüsü'nün yapımı sırasında toplam 345 hektarlık yeşil alanın yok edildiğini belirten uzmanlar, 3. köprü için kaybın yaklaşık 300 hektar olacağını öne sürdü..
Üçüncü köprü tartışmalarına ormancılar da katıldı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Orman Fakültesi Ormancılık Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Ayanoğlu, Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM) ile bağlantı yollarının yapımı sırasında 345 hektar ormanlık ve yeşil alanın yok edildiğini belirtti. 3. köprünün yapımındaki kaybın, iki köprünün yapımı sırasında yok edilene yakın olacağını tahmin eden FSM Köprüsü'nün ulaşım akslarını tahmini olarak 3. köprü güzergâhına koyduklarına dikkat çeken Ayanoğlu, burada yeşil kaybının yaklaşık 300 hektar olacağını söyledi.

"İKİ KATINA ÇIKABİLİR"
İÜ Orman Fakültesi'nden Yrd. Doç. Hakan Yener ise üçüncü köprünün yol güzergâhının net olarak belirlenmesi durumunda ne kadar yeşil alanın yok edileceğini kesin sonuçlarıyla çıkarabileceklerini belirti. Yener "Üçüncü köprünün ve bağlantı yollarının Sarıyer, Beykoz güzergâhı ile Belgrad Ormanları bölgesine yayılacağını düşünürsek, yeşil kaybı iki katına çıkabilir. 2006 yılında bir çalışma yaptık. Eski uydu görüntülerini çıkarıp, mevcut durumla karşılaştırdık. Yolun geçtiği güzergâhla yol genişliğini hesaplayarak sonuçlara ulaşabiliyoruz. Bu sayede yeşil alanların ne kadar değişime uğradığı ortaya çıktı" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları