kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Charles ve eşi Eyüp Camisi'ni ziyaret edip detaylı bilgi aldı.

Charles'ın ziyareti farklı dinleri bir araya getirdi

Ceren AKDAĞ - Erhan ÖZTÜRK
Prens Charles ve eşi Düşes Camilla, yarım gün süren İstanbul gezisinde önce Eyüp Camisi'ni ziyaret etti. Prens, sonraki durağı olan Kariye Müzesi'nde dinlerin temsilcilerini buluşturdu..
Türkiye'de üçüncü gününü dolduran İngiltere Veliaht Prensi Charles ve eşi Düşes Camilla, dün Ankara'dan özel uçağıyla İstanbul'a geldi. Yarım günlük ziyaretinde Koç ve Kariye müzeleri ile Eyüp Sultan Camisi'ni gezen Prens; Musevilerin, Ermenilerin, Rum Patrikhanesi'nin ve İstanbul Müftülüğü'nün temsilcilerini Kariye'de görünce, "Hepinizi bir arada gördüğüme çok mutlu oldum" diye konuştu. Veliaht ve Düşes Camilla, Haliç'teki ilk durağı olan Koç Müzesi'nde, tarihi mobilyaları, İngiliz askerinin balmumundan heykelini ve İngiltere'de Sultan Abdülaziz için yapılmış olan tren vagonunu inceledi. Prens müzede 'İstanbul'da İşbirliği Projeleri Geliştirmek' için toplanan özel sektör derneği üyelerinin toplantısında kısa bir konuşma yaptı. Daha sonra tekneyle Eyüp'e geçen Kraliyet ailesi, Eyüp Camisi'ne girerken ayakkabılarını çıkarmayı ihmal etmedi.

3 AY ÖNCEDEN RANDEVU ALINDI
Prens ve heyetini, İstanbul'daki bir sonraki durakları olan Kariye Müzesi'nde Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Yusuf İzzettin Konuk, İstanbul Rum Patrikliği Genel Sekreteri Elpidoforos Lambriniadis karşıladı. Üç ay öncesinden randevu alınarak organize edilen dinler buluşmasını gerçekleştiren Prens Charles, "Hepinizi bir arada gördüğüme çok sevindim" dedi.

PROTOKOL GERGİNLİĞİ
Prens Charles'ın akşam saatlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Ankara'ya uğurlanması sırasında protokol gerginliği yaşandı. Charles ve eşini uğurlamaya gelen Devlet Konukevi'ndeki protokol heyeti, İngiltere'nin İstanbul Konsolosluğu yetkilileri tarafından dışarı çıkarıldı. Görevliler ile protokol arasında tartışma oldu. Aralarında İstanbul Vali Yardımcı Fikret Kasapoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fikret Tolonhan, Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Prof. Dr. Erman Tuncer'in de bulunduğu protokol heyeti neye uğradığını şaşırdı. Yaşanan gerilimi fark eden Charles ve konsolos, heyetin gönlünü aldı, Prens'in protokoldeki yetkililere, 'İngiliz Konsolosluğu'na yapılan bombalı saldırıda ölen vatandaşlarımızla ilgili bir anma var. Bizi anlayışla karşılayın" dediği öğrenildi.
Haberin fotoğrafları