kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Finans merkezi kepçeye takıldı!

EKONOMİ
İMKB'nin dünya ile bağlantısı bir kepçe darbesiyle kesildi. Finansın merkezi olmaya aday kent İstanbul'da yaşanan trajikomik kaza ile borsada işlemler dün saat 14.30'a kadar gerçekleştirilemedi..
Finansın kalbine dün kepçe saplandı. İstinye Park önündeki kavşak inşaatında önceki gece 02.00'de çamura saplanan kamyonu kurtarmaya çalışan bir kepçe toprağı derin kazınca İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın bağlantılarını sağlayan fiberoptik kablolar koptu. Üstelik kabloların kopmasına sebebiyet veren şirket durumu sabaha kadar hiçbir kurum ve yetkiliye de bildirmeyince, olay, borsanın işlemlere bir türlü başlayamaması üzerine ortaya çıktı. Finansın merkezi olmaya aday kent İstanbul'da yaşanan trajikomik kaza ile borsada işlemler dün saat 14.30'a kadar gerçekleştirilemedi.

'TAZMİNAT HAKKIMIZ VAR'
İstanbul Büyükşehir Belediyesi borsanın itibarını sarsan inşaat firması Çakır Yapı'ya ceza uygulayacağını açıkladı. Türk Telekom da "Ekiplerimizi olayla ilgili bilgi alır almaz müdahale etmek için sahaya gönderdik. Greve rağmen arıza en kısa sürede giderilmiştir" açıklaması yaptı.

VOB, AVRUPAYI İZLEDİ
Borsaya 5 saat zorunlu mola verdiren olay yabancı yatırımcıları şaşkına uğratırken gün sonunda normalde günde 2 milyar YTL işlem gerçekleştirilen borsada bu rakam yarıya indi. İşlemlere geç başlayan İMKB açılışın ardından hızla yükselerek dünyaya ayak uydurmaya çabaladı. Yaşanan mali kayıp bir kenara, imaj kaybı da cabası oldu. Yine de borsa hızlı bir çıkış gerçekleştirerek gün sonunda yüzde 3.4'lük artışa imza attı. Endeks, kazalı günü 53 bin 202 puana ulaşarak kapattı. Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Bahçuvan, "Türk Telekom'daki grev gibi abuk sabuk, algılaması zor bir nedenle bugün Türkiye'de milyarlarca doların döndüğü borsanın kapalı kalmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Bugün yatırımcının işlem yapmamaktan doğan zararları tazmin, aracı kurumların da alacağı komisyon ücretleri için Türk Telekom yönetimine dava açma gibi bir hakları doğmuş oluyor" dedi. Vadeli İşlemler Borsası (VOB) dün İMKB'nin sabah saatlerinde işlem yapamaması nedeniyle rotasını Avrupa borsalarına çevirdi. Avrupa borsalarının yükselişi ile VOB Endeks30- Aralık07 Endeksi saat 14.00 itibariyle yüzde 1.21 değer kazanırken, işlem hacmi 311 milyon YTL oldu.

ALTYAPI GÖZDEN GEÇİRİLSİN
Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı Nevzat Öztangut, Türkiye sermaye piyasasının bir finans merkezi olma hedefinin tartışma noktasına geldiği bir dönemde, bu tür kazaların olmaması ya da en aza indirilmesi için emniyet tedbirlerinin de alınması gerektiğine işaret etti. Öztangut, borsada daha önce bu çapta bir arıza olmadığına dikkat çekerek, hisse senedi piyasasının altyapısının mutlaka elden geçmesi gerektiğini belirtti. Öztangut, "Arzu edilmeyen ancak kontrol edilemeyen bir durum oldu. Bu, Türkiye hisse senedi piyasası bakımından İMKB'nin yarım günlük iş kaybı anlamına geliyor. Yabancılar açısından da olumsuz bir imaj yaratıldığını düşünmüyorum. Ancak altyapının mutlaka güvenli ortama alınması gerekli" dedi.