kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Üniversiteye girişte bizden beterleri de var!

Yeni Haber
Güney Kore'de 585 bin öğrenci, kaderlerini belirleyecek üniversite sınavına girerken, ülke neredeyse durma noktasına geldi.

Bu yıl 585 bin öğrencinin girdiği Üniversite Akademik Yetenek Testi, öğrencilerin gireceği üniversiteyi belirlemekle kalmıyor, eğer öğrenci aldığı puanla seçkin bir üniversiteye girerse, işini daha baştan garanti ediyor ve kendisine "iyi yuva kurulacak namzet" gözüyle bakılıyor. Eğitimle "kafayı bozmuş" Güney Koreli aileler en iyi özel öğretmenler, sınav öncesi hazırlık okulları ve özel okullara büyük paralar harcıyorlar. Aileler sadece okullara ve öğretmenlere değil, çocuklarının zekasını artıracağını düşündükleri özel beslenme biçimlerine de büyük miktarda para yatırıyorlar.

Büyük baskı altında kalan gençler, üniversiteye girebilmek için günlerinin 14 ila 16 saatlerini ders çalışarak geçiriyorlar. Bugünkü sınav sırasında Güney Kore Hava Kuvvetleri gürültü olmaması için askeri uçuşları iptal ederken, Asya'nın 4. büyük ekonomisi olan Güney Kore'de borsa geç açıldı. Birçok büyük şirkette de, trafiğin sıkışıp sınava girecek çocukların gecikmemesi için mesai 1 saat geç başladı.Ayrıca polis devriye arabaları, motosikletler ve itfaiye araçları sınav süresince siren çalmadı.

BİN KEZ EĞİLDİM

Anneler ise çocuklarına başarı getireceğini düşündükleri tapınaklardaki Buda heykelleri önünde ya da kiliselerde dua etti. Yoon Myung-jo adlı anne, YTN televizyonuna bir tapınaktan yaptığı açıklamada, "Bu (Buda) heykelin dilekleri yerine getirdiğini duydum. Bu nedenle çocuğumun başarısı için sınav sırasında heykelin önünde bin kez eğildim" dedi.

Çok sayıda Güney Koreli için, bu nedenle üniversite sınavı günü, kontrolden çıkan bir eğitim sisteminin sembolü. Toplum bilimciler, Güney Kore'nin gelişmiş ülkeler arasında en düşük doğum oranına sahip olmasının nedeninin, eğitim maliyetinin yüksek olması ve eğitim sisteminin yarattığı büyük baskı olduğunu savunuyor.