kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sınır ötesi operasyon yok

Yeni Haber
Başbakan Erdoğan, güvenlik güçlerinin şu anda Türkiye sınırları içinde, bölgedeki tedbirler çerçevesinde operasyonlarını sürdürdüğünü söyledi. Erdoğan, "Bugün sınırötesi herhangi bir operasyon söz konusu değildir. Bu operasyonlar noktasındaki tavrımız her şeyden önce burada silahların bırakılmasına yöneliktir. Sınırötesi operasyonla ilgili olarak da bizler şu anda tam bir mutabakat içinde Genelkurmayımızla, Türk Silahlı Kuvvetlerimizle görüşmelerimizi yapıyoruz. Orada herhangi bir aksama söz konusu değildir" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti'ne hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, terörle mücadele konusunda ABD ile herhangi bir istihbarat paylaşımı olup olmadığının sorulması üzerine, "Bu da bir istihbarat zaten. Siz benden istihbarat almak istiyorsunuz ama o istihbarı ben veremem" dedi.

Güvenlik güçlerinin Türkiye sınırları içinde tüm hassasiyetiyle, bölgedeki tedbirler çerçevesinde operasyonlarını sürdürdüğünü kaydeden Erdoğan, bugün herhangi bir sınırötesi operasyonun söz konusu olmadığını bildirdi. Erdoğan, "Bu operasyonlar noktasındaki tavrımız her şeyden önce burada silahların bırakılmasına yöneliktir. Sınırötesi operasyonla ilgili olarak da bizler şu anda tam bir mutabakat içinde Genelkurmayımızla, Türk Silahlı Kuvvetlerimizle görüşmelerimizi yapıyoruz. Orada herhangi bir aksama söz konusu değildir" diye konuştu.

"ABD İLE OLUŞTURULAN SİSTEMDEN HEMEN SONUÇ BEKLEMEK YANLIŞ OLUR"

ABD seyahatinden sonra oluşturulmuş bir sistem olduğunu ve bunun da çalışmaya başladığını ifade eden Erdoğan, üç-beş gün içinde sonuç alınmasını düşünmenin yanlış olacağını belirtti.

Erdoğan, bazı siyasi liderlerin geçmişte "savaş çığırtkanlığı" yaparken son günlerde kendilerinin beş senedir uyguladığı şeyleri söylediklerini kaydetti.
Terörle mücadelede, askeri, diplomatik ve siyasi ayakların yanı sıra bir de medya ayağı olduğunu dile getiren Erdoğan, medyadan psikolojik harekat konusunda tam desteği alamadıklarını kaydetti.

Gazetelerde çıkan bazı haberlerin terör örgütünün propagandasına yaradığını söyleyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Bizler de bu konuda yazılı ve görsel medyamızın da desteğini bekliyoruz ve şundan da hiç endişeleri olmasın, gerek siyasi, gerek diplomatik, gerek askeri alanda ne yapılması gerekiyorsa bunların hepsi gücümüzün elverdiği derecede yapılmaktadır. Ama bütün bu işleri yaparken, bazı siyasilerin dediği gibi 'şurada şu hemen yapılması lazım" veya bazı vatandaşlarımızın talebiyle bunlar yapılmaz. Bunların hepsi bir hesap işidir. Bunun zamanı vardır, zemini vardır, şümulü vardır. Bütün bunların hepsi değerlendirilir ve bunların teknik değerlendirmesini yapacak olan kadrolarımız da bu işte belli bir deneyime sahiptir. Onlarla birlikte siyasi irade olarak bizler de gerekli olan neyse onu şu ana kadar yaptık, bundan sonra da yapacağız."

"DEMOKRATİK YOLLARDAN MECLİS'E GELENLERİ FARKLI MECRALARA İTEMEYİZ"

Başbakan Erdoğan, MHP'nin milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili anayasa teklifi çalışmalarına ilişkin bir soruya da şu yanıtı verdi:
"Biz milletin iradesinin neticesinde parlamentoya gelmiş insanlar için diğer milletvekillerine tanınmış anayasal bir hakkı ortadan kaldırma yoluna gidemeyiz. Kaldı ki Anayasanın farklı amir hükümleri vardır. Milletvekili olmanız bazı şeyleri de zaman zaman ortadan kaldırmaz. Burada bizler duygusal hareket ederek farklı bir siyasi partiyi veya siyasi partileri köşeye sıkıştırma manevrası içine giremeyiz. Şu anda burada yapılan da şahsıma hitaben, bu söylem bunu içermektedir. Biz demokrasiye inanmışsak, 'daha ileri demokrasi' diyorsak, o zaman demokratik yollardan parlamentoya gelmiş olan insanlara kalkıp anti demokratik uygulamalar yapmak suretiyle onları farklı mecralara itemeyiz ve bu bizim demokrasi anlayışımızla çelişir, bunu kabul etmemiz mümkün değildir."

"YIL SONUNA KADAR 1.5 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ BEKLİYORUZ"

Çek Cumhuriyeti'ne yapacağı ziyaret hakkında da bilgi veren Başbakan Erdoğan, bu ülkede ilgili devlet adamları ve iş çevreleriyle temaslarda bulunacağını ve ağırlıklı olarak Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin değerlendirileceğini bildirdi.

Çek Cumhuriyeti ile karşılıklı yatırımların artarak devam ettiğini söyleyen Erdoğan, bu ülkeyle 2000 yılında 260 milyon dolar olan ticaret hacminin 2006'da 1,1 milyar dolar ve bu yılın ilk 9 ayında da 1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek yıl sonuna kadar 1.5 milyar dolar seviyesine çıkmasını beklediklerini kaydetti.

Erdoğan, Çek Cumhuriyeti'nin ardından "Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği 11. Kurultayı"na katılmak üzere Azerbaycan'a gideceğini ve burada Devlet Başkanı İlham Aliyev ile de ikili temaslarda bulunacağını söyledi.

Erdoğan, 18 Kasım'da da, İpsala Türk-Yunan sınırı Güney Avrupa Doğalgaz Linki Projesinin ilk adımının hayata geçirilmesi törenine katılacağını bildirdi.

Erdoğan'a Çek Cumhuriyeti gezisi boyunca eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ve AKP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış eşlik edecek.

(ANKA)