kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SAHTE EVLİLİK ELE VERDİ Lübnan asıllı Prouty ile ilgili ilk şüpheler, geçtiğimiz mayısta ortaya çıktı. Amerikalı kocasıyla pasaport evliliği yaptığı şüphesi üzerine başlatılan araştırmada, Prouty’nin yetkililerini aşarak Hizbullah dosyalarna girdiği ve bazı bilgileri aldığı görüldü. Soruşturma derinleşince kız kardeşi ve onun eşinin Hizbullah bağlantısı ortaya çıktı. CIA için de görev yaptığı anlaşılınca hakkında dava açıldı.

CIA'da bir casus

Lübnanlı bir kadın, ABD'li bir erkekle evlendi. Vatandaş oldu. FBI'da işe girdi. CIA bundan habersiz onu işe aldı. Ancak kadın ajan, 'köstebek' çıktı. Bilgileri terör örgütüne sızdırdı..
11 Eylül saldırılarından ülkeyi koruyamamakla eleştirilip soruşturma altına alınan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) bir kez daha ipin ucunda... Çünkü teşkilat, tarihte az rastlanır bir skandalla çalkalanıyor. ABD'nin terörle mücadelede en çok güvendiği kurum olan CIA'ya, Hizbullah'a bağlı bir köstebeğin sızdığı ortaya çıktı...

YAKAYI ELE VERDİ
Örgütün dünya çapındaki prestijini sarsacak olay, sahte evlilikle ABD vatandaşlığı alan, daha sonra da FBI'ya ajan olarak katılan Lübnan asıllı Nada Nedim Prouty'nin davasıyla patlak verdi. Genç kadın, ABD'nin terör listesindeki Hizbullah'a ajanlık yapmak suçlamasıyla tutuklandı. Dava sırasında, geçen haftaya kadar CIA ajanı olarak Ortadoğu'da görev yaptığının ortaya çıkması skandalı katladı.

KEBAPÇIDA GARSON
Detroit'te bir kebapçıda garsonluk yapan Prouty'nin iki istihbarat kurumunda birden böylesi önemli bir göreve güvenlik kontrollerinden nasıl geçip de gelebildiği büyük tartışma konusu oldu. 12 aya kadar hapisle yargılanan köstebek, CIA bilgisayarlarındaki gizli bilgileri Hizbullah'a maddi destek sağlayan akrabalarına aktarmakla suçlanıyor. Lübnan'daki terör örgütü Hizbullah'ın üyesi akrabalarına da ABD vatandaşlığı alarak hükümete sızmalarını sağladığından da korkuluyor.

'HÜKÜMETE SIZDI'
Amerikalı yetkililer, "Ne kadar önemli bilgi ele geçirdiği ve bunların ne kadarını Hizbullah'a ulaştırdığı henüz bilinmiyor" dedi. Newsweek dergisi de olayı ABD istihbaratının en büyük kabusu olarak niteledi. "Dünyanın en tehlikeli terör örgütlerinden biri, ABD hükümetine sızmış olabilir" dedi. 2002'ye kadar Beyaz Saray'ın terörle mücadele şefi olan Richard Clarke "Hizbullah, hükümete köstebek yerleştirmeyi başardı. Bu gerçekten sarsıcı. Prouty'nin en başından beri Hizbullah için çalışıp çalışmadığını ortaya çıkarmak çok önemli" dedi.
Haberin fotoğrafları