kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: PKK’yı Irak destekliyor

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, birbiri ardında çok farklı terör saldırılarının yapıldığına dikkat çekerek, "Sınır ötesi operasyon artık zorunlu hale gelmiştir. Askerler yurtdışına Kuzey Irak'a kaçırılabilmektedir. Bu askerler propaganda amaçlı iade ediliyor. Terör hızla yayılmakta. Artık PKK'yı Kuzey Irak'ın desteklediği kesinlik kazanmıştır" dedi.

Meclis'te partisinin grup toplantısında konuşan CHP lideri Baykal, sınır ötesi operasyonun artık kaçınılmaz olduğunu belirterek, bu işin artık sadece iktidar tarafından ele alınmaması, iktidar ve muhalefetin el ele vererek bir milli politika oluşturması gerektiğini söyledi.

Baykal, "Terör hareketlerinin giderek tırmanmaya başlaması uluslararası bir niteliğe doğru yürümesi, siyasi çevrelerin terörün hedefi ile ilgili açıklamalar yapmaya başlaması, olayın giderek uluslararası bir hal alması karşısında gözler, nasıl bir tavır almamız gerektiğine çevrildi" dedi.
Birbiri ardından çok farklı terör saldırıları yapıldığını belirten Baykal, "Sınır ötesi operasyon artık zorunlu hale gelmiştir. Askerler yurtdışına, Kuzey Irak'a kaçırılabilmektedir. Propaganda amaçlı iade ediliyor. Terör hızla yayılmakta. Geçen gün 7 vatandaş kaçırıldı. Bu süreç böyle işliyor" diye konuştu.

DÜNYA PKK'YI DÜŞMAN KABUL ETTİ

Baykal, PKK'yı ABD ve Avrupa ülkelerinin de düşman kabul ettiğini belirterek, askeri operasyon konusunda hükümetin hala karar alamadığını söyledi. Baykal şunları belirtti:

"Son gelişmeler hakkında şu gözlemleri yapmamız gerekir:

1-Terör inkar edilemez bir biçimde Kuzey Irak'tan destek almaktadır. Desteklenmektedir. 200 PKK'lı sınırı geçecek, 12 askerimizi öldürecek, 8 askerimizi kaçıracak. Türkiye'deki terör Kuzey Irak'tan destek almaktadır.
2-Bu terör karşısında artık Türkiye'nin kendisini savunması gerekir. Türkiye'nin, PKK'yı, Kuzey Irak'ta etkisiz hale getirme hakkına sahip olduğunu herkes bilmektedir. Bunun için askeri operasyon yapabileceği gibi bunu Türkiye'nin dışında gerçekleştirme hakkına sahiptir. ABD Başkanı bunu kabul etmiştir. İtalya Başbakanı aynı tespitleri yapmıştır. ABD ve Avrupa ülkeleri artık Türkiye'nin askeri operasyon yapma hakkını sahip olduğunu ilan etmişlerdir. İstihbarat katkısı yapma desteğini vermişlerdir. Türkiye anayasal yetki olarak TBMM bu konuda hükümete yetki vermiştir."

-OPERASYONUN VEBALİ HÜKÜMETİN SIRTINDADIR"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, açıklamalarını anımsatan Baykal, "Silahlı Kuvvetler sınır ötesi için her türlü hazırlığı yaptığını söylemiştir. 1 Kasım itibariyle hükümetten emir beklediklerini ifade etmiştir. İki haftadır hükümetin bu konuda karar almadığı görülmüştür" şeklinde konuştu.

Bu sürecin artık taşınabilir olmaktan çıktığının herkes tarafından bilindiğini vurgulayan Baykal, "Geldiğimiz süreçte Türkiye'nin haklı olduğu herkes tarafından görülmektedir. Bu duruma seyirci kalmak artık bütün bunun vebali hükümetin sırtındadır. Böyle bir durumda tarihi karar almamız gerekir" dedi.

ACI BİR TABLO

Terörle mücadele konusunun "artık bu hükümeti aştığını" söyleyen Deniz Baykal, "Başbakan Erdoğan'ın,'Artık sınır ötesi operasyon kaçınılmaz olmuştur' sözlerine rağmen harekete geçmemesi acı bir tablodur. Bundan sonra iktidar muhalefet ele ele vermeliyiz bir milli politika oluşturmalıyız. Artık bir karar almalı, bir tavır sergilemeliyiz" diye konuştu.

(ANKA)