kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Peres'den Gül'e: Bir kartal gibisiniz

DUYGU GÜVENÇ
Cumhurbaşkanı Gül'le görüşen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Türkiye için ilginç bir benzetme yaptı: Bir kartal gibisiniz. Bir kanat ileriye gitmek için, diğeri ise siyaseti dengelemek için uğraşıyor..
İsrail ve Filistinli liderleri TBMM çatısı altında buluşturacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün ilk olarak İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile bir araya geldi. Gül, Nobel Barış Ödülü sahibi Peres'e teşekkür etti ve "Siz de Cumhuriyet ile aynı yaştasınız. Barışa yapacağınız çok katkı var" dedi. Peres, Türkiye'yi bir kartala benzeterek, "Bir kanat ileriye gitmek için, diğeri de siyaseti dengelemek için uğraşıyor" dedi. Camlı Köşk'te konaklayan Peres için dün sabah Çankaya Köşkü'nde resmi karşılama töreni yapıldı. İki Cumhurbaşkanı, önce baş başa ardından da heyetlerle görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçti. Bu sırada Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da Ankara'ya geldi. İsrail ve Filistinli liderleri aynı anda konuk eden Ankara'da iki ülkenin bayrakları farklı caddelere asıldı. Peres, Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la da görüştü. Erdoğan, görüşme sonunda yaptığı açıklamada Türkiye-İsrail ilişkileri ve Ortadoğu barışı sürecini ele aldıklarını söyledi.

HAMAS POLEMİĞİ
Görüşmelerin gündemini İsrail-Filistin çatışması belirlerken Peres, "Türkiye'nin de Annapolis'e davet edilmesi için ABD nezdinde girişim yapıyoruz. Sizin şahsi olarak Araplarla ilişkilerinizin çok iyi olduğunu biliyoruz. Başta Suriye olmak üzere, Arap ülkelerinin katılımı için yardımlarınızı bekliyoruz" dedi. Gül de, "Suriye Devlet Başkanı Esad ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah'a 'orada olmalısınız' dedim. Toplantının kapsamı da genişletilmeli" karşılığını verdi. Gül, Şam'ın, İsrail-Suriye arasındaki sorunları da masada görüşmek istediğini belirtirken, Peres, Suriye'nin görüşmelerden kaçan taraf olduğunu vurguladı. Annapolis'in başarıya ulaşmasını istediğini belirten Gül, İsrail'e, Filistin'e karşı "tek taraflı tasarruflardan kaçınılması" uyarısında bulundu. Peres ise basın toplantısının sonunda, Gül'e "Barış konusunda tek taraflı adım atan biz değiliz. Bunu yapan terörist Hamas örgütü ve bu adımlar barış yanlısı değil" karşılığını verdi.

'ASKERLER İÇİN DEVREYE GİRİN'
Peres, Hizbullah'ın geçtiğimiz yıl kaçırdığı 2 İsrail askeri için Gül'den tekrar yardım istedi. Dışişleri Bakanı olarak gittiği İsrail'de kaçırılan askerlerin aileleriyle görüşen Gül, "Herkesten yardım istemeyin, tek kanaldan temasları sürdürün. Eğer tek benden isterseniz, ben yine çabalarım" dedi. Peres, görüşmede, İran'ı şikâyet etti ve "Ahmedinecad, İsrail'i haritadan silmekle tehdit ediyor" dedi. Gül ise, nükleer araştırma yaptığı bilinen İsrail'e, "Bölgemizdeki bütün nükleer kitle imha silahlarına karşıyız. Herkesin barışçı amaçlarla nükleer araştırma yapma hakkı olduğuna inanıyoruz. Ahmedinecad'ın sözleri anlamlı değil, sadece bir retorik. Bu tip ifadeler kullanılması yanlış" yanıtını verdi.