kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkler artık Avrupalı gibi harcıyor

Yeni Haber
Deloitte'un her yıl yaptığı "Yıl Sonu Harcamaları Araştırması"na göre, Türkler tüketim alışkanlıkları açısından giderek Avrupalılara benzemeye başladı.

Avrupa ve Türkiye'deki harcama eğilimleri çarpıcı benzerlikler gösteriyor. Gelişmiş ülkelerde büyüme yavaşlarken, gelişmekte olan ülkelerin hızla büyümesi, her iki grubun harcamaları arasındaki farkı gittikçe azaltıyor. Dinsel ve kültürel farklılıklara karşın Türkiye'deki yıl sonu harcamaları giderek artıyor ve Avrupa harcamalarına benzerlik artıyor.

Deloittte'un tüm dünyada gerçekleştirdiği Yıl Sonu Harcamaları Araştırması'na, EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) bölgesinde 15 ülkede 15 bin kişinin üstünde katılımcı yanıt verdi. Bu sayı geçen yıla göre iki kat artış gösterdi.

Yıl Sonu Harcamaları Araştırması'na göre, Türk tüketicilerinin yüzde 32'si ekonominin istikrarlı olduğuna ve yüzde 17.3'ü ekonominin büyüdüğüne inanarak Avrupa'ya göre daha olumlu bir tablo çiziyor. Tüketicilerin genel tavrını belirleyen gelecekle ilgili beklenti de Türk tüketicilerde çok daha olumlu sonuç veriyor. İrlanda, Hollanda, Belçika, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Kıbrıs'ta ankete katılanların kendi ülke ekonomilerine ilişkin beklentileri düşük kalırken, Türk tüketicilerinin yüzde 42'si, gelecek yıl ekonominin az veya çok gelişeceğini düşünüyor.

ÖNEMLİ HARCAMA DİNİ BAYRAMLARDA YAPILIYOR

Araştırmada, Avrupalı tüketicilerin satın alma gücünde geçen yıla oranla düşüş yaşandığı, Türk tüketicilerin satın alma gücünde bir farklılık yaşanmadığı belirtilerek, yıl sonu harcamalarında Türk tüketicilerin yüzde 76'sının bütçelerini Kurban Bayramı'na ayırdığı, Avrupalılar ise en çok yılbaşı için harcama yaptığı belirtildi.

EN PAHALI HEDİYE EŞ VE ÇOCUKLARA

Araştırmaya göre, Türklerin de dahil olduğu Avrupalıların büyük bir çoğunluğu en değerli hediyeleri eşlerine alırken, kadınlar en pahalı hediyeleri eşleri ve çocukları arasında bölüştürüyor. Türk tüketicilerin Avrupalılara benzemeyen bir yönü ise en pahalı hediyeyi kendilerine almak istemeleri olarak görülüyor. Türkiye'de tüketicilerin yüzde 14'ü en pahalı hediyeyi öncelikle kendilerine almak istiyor. Bu oran Avrupa ortalamasının iki katını buluyor.

Avrupalılar tarafından en çok kitap, müzik, kozmetik/koku gibi geleneksel hediyeler isteniyor ve bol miktarda alınıyor. Hediye çekleri de artık geleneksel hediyeler arasına girmiş bulunuyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu güney ülkelerinde, daha çok giyecek alınması tercih ediliyor.
Türk tüketicilerin çevreye saygılı olmaları Avrupalılara benzeyen bir diğer özellik olarak ortaya çıkıyor. Türkiye, İtalya ve Kıbrıs'taki tüketicilerin ortalama yüzde 65'i çevre konularına duyarlılık gösteriyor ve ürünlerin kaynağının etik olmasına dikkat ediyor. Avrupalıların yüzde 63'ü ve Türklerin yüzde 66'sı daha etik bir ürün için daha fazla para ödemeye hazır olduklarını belirtiyor.

TÜRK TÜKETİCİSİ ÜLKENİN İSTİKRARLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

Türkiye'de ülkenin istikrarlı olduğunu düşünen tüketicilerin oranı geçen yıl yüzde 34 iken bu yıl yüzde 44'e çıktı. Ankete Belçika, İtalya ve Çek Cumhuriyeti'nden katılanlar ülkelerinde politik istikrarsızlık olduğunu düşünürken, İsviçre, İrlanda ve İskandinav ülkelerinde yaşayanlar ülkelerindeki siyasi ortam konusunda kendilerini rahat hissediyorlar.
Avrupalıların yıl sonu harcamalarında ortalama olarak yalnızca yüzde 3 civarında bir artış bekleniyor. Aralık ayı perakende satışlarında, İskandinav ülkelerinde yüzde 5.5 ve İngiltere'de ise yüzde 7 artış yaşanacağı, geleneksel olarak yıl sonu harcamalarının çok arttığı Akdeniz ülkelerinde ise bu yıl küçük bir artış olacağı öngörülüyor.

(ANKA)