kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Peres, Abbas ve Gül Batı Şeria'ya organize sanayi bölgesi için imza attı

Yeni Haber
İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Batı Şeria'da organize sanayi bölgesi kurulması için bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte çerçeve mutabakat anlaşmasına imza attılar.

Peres ve Abbas Ortadoğu Barış süreci için ABD'nin Annapolis kentinde yapılacak görüşmelerden önce Ankara Forumu kapsamında Çankaya Köşk'ünde Gül ile bir araya geldiler.

Cumhurbaşkanı Gül, Peres ve Abbas ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında projenin Filistin'deki iş hayatına canlılık getireceğini söyledi ve "Burada üretilenler dünya pazarına rahatlıkla girecekler" dedi.

İsrail'in de her türlü güvenlik desteğini sağlayacağını vurgulayan Gül, Annapolis konferansından önce böyle somut bir adım atılmasının önemine dikkat çekti.

İsrail Devlet Başkanı Peres de "ekonomik lokomotifin askeri tanklardan daha önemli rol oynadığına" dikkat çekti ve Ankara Forumu'nun Annapolis konferansına katkı sağlayacağına işaret etti.

Batı Şeria'da organize sanayi bölgesi kurulması kararının İsrail'de "kazan-kazan" anlayışıyla alındığını da belirten Peres, "Bu projenin barış sürecine gerçek katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Abbas da, İsrail ile Filistin arasında barış anlaşmasına varılması için "var güçleriyle" çalıştıklarını belirterek, "İşgal sona ererse İsrail de barış denizinde yaşayacaktır; güvenlik ve istikrar denizinde yaşayacaktır" dedi. Abbas, Ankara'da atılan imzaların ardından daha da genişletilmiş bir toplantıda barış anlaşmasına imza atmayı umduğunu da dile getirdi.

SANAYİ BÖLGESİNE YER SEÇİMİ

Ankara Forumu kapsamında Filistin'de kurulacak sanayi bölgesinin Gazze Şeridi'nde yer alan Erez'de inşa edilmesi planlanmıştı. Bölgenin liman bağlantısı ise İsrail üzerinden sağlanacaktı. Ancak Hamas ve El Fetih arasında geçtiğimiz yaz çıkan çatışmalar sonucunda Gazze Şeridi'nin kontrolü, Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi'nden çıkarak Hamas'a geçmişti.

Bunun üzerine İsrail, Gazze Şeridi'ne giriş çıkışları sağlayan Erez Sınır Kapısı'nı kapatmıştı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Ankara Forumu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Filistin Ticaret Sanayi ve Tarım Odaları Birliği Başkanı Ahmet H. Azzghayar ile İsrail İmalatçılar Birliği Başkanı Shraga Brosh ile görüşmesinde Ankara Forumu kapsamında kurulacak Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak Filistin tarafının yer konusunda seçimini bir an önce yapması gerektiğini belirtti.

"Sanayi bölgesini kuracak ve işletecek olan TOBB-BIS adlı şirketimize ihtilafsız ve bedelsiz arsa tahsisi yapılması gerekmektedir. Erez'deki modelden farklı olarak, bu sefer arsa tahsisi daha sorunlu olarak karşımıza çıkmaktadır."

REUTERS