kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
"Einstein’i anlamak düşünüldüğü kadar zor değil" diyen Shara, ünlü bilim adamının teorilerinin ardında basıt fikirlar olduğunu dile getirdi.

Einstein'ı anlatan sergi, mart ayına kadar Maslak'ta olacak

Hande ŞARMAN HABER MERKEZİ
İstanbul Maslak'taki Doğuş Power Center'da açılan Einstein sergisi, mart ayına kadar ziyaret edilebilecek. 9 bölümden oluşan sergi, Einstein'ı daha iyi tanıma fırsatı sunuyor..
İstanbul Maslak'taki Doğuş Power Center'da, 25 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilen Doğuş Oto- Motion, 9 Kasım'da kapılarını Einstein sergisiyle açtı. Amerikan Doğal Tarih Müzesi'nin (American Museum of Natural History) katkılarıyla gerçekleştirilen sergi, Einstein'ı daha iyi tanıma fırsatı sunuyor. Ünlü fizikçiyi, en azından dilini çıkartarak verdiği pozla, Görelilik (İzafiyet) Kuramı ile tanımayan yoktur. Einstein'ın daha iyi tanınmasını sağlamak amacıyla ilk olarak 2002 yılında Amerikan Doğal Tarih Müzesi'nde açılan sergi, daha sonra Chicago, Boston, Ottawa, Kudüs, Birmingham gibi şehirlerde milyonlarca kişi tarafından izlendi. Ülkemizde Mart 2008'e kadar izlenebilecek olan sergiyi 300 bini aşkın kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

MİRASI YORUMLANACAK
Sergi 9 ayrı bölümden oluşuyor: Einstein'ın Devrimi, Yaşamı ve Çağı, Işık, Zaman, Enerji, Yerçekimi, Savaş ve Barış, Dünya Vatandaşı, Einstein'ın Mirası. Çocuklar ve yetişkinler için uygulamalı atölyelerin yer alacağı eğitim laboratuarlarının bulunduğu sergiye çocukların yoğun ilgisi var. Günümüzün önde gelen fizikçilerinin Einstein'ın mirası hakkındaki yorumlarını içeren video gösterimi; Einstein'ın ışık, zaman, enerji ve yerçekimi hakkındaki kuramlarını açıklayan etkileşimli objeler ve Einstein'ın Genel Görelilik Kuramı el yazmalarını ve birleşik kuramı ararken yaptığı son hesaplamaları içeren bloknot da sergi kapsamında yer alıyor. Serginin küratörü Dr. Michael Shara, sıradan insanlara Einstein'ı ve kuramlarını anlatmanın düşünüldüğü kadar zor olmadığını ifade ediyor: "Einstein'ın teorilerinin ardında basit fikirler vardır ve anlaşılması oldukça kolaydır. Detaylar ve matematik kısmı biraz kafa karıştırıcı olabilir ama bizim öğretmek istediğimiz de zaten o kısımları değil. Genel Görelilik Kuramı ve Özel Görelilik Kuramı'nı basitçe izah edebilmeye çalışıyoruz."