kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Elektrik zammı, infrared ısıtıcı pazarını büyütecek

EBRU ERDOĞAN
Yılbaşından sonra elektriğe yapılması planlanan yüzde 15'lik zammın, elektrikli ısıtıcıların payını düşüreceği öngörülürken, elektrikte tasarruf sağlayan infrared ısıtıcıların payını artıracağı belirtiliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Elektrik zammı, infrared ısıtıcı pazarını büyütecek
Beş yıl önce Türkiye pazarında satılmaya başlayan infrared (kızılötesi) ısıtıcılar, özellikle son birkaç yılda elektrikli ısıtıcılar arasında en çok talep gören ürün oldu. 170 milyon Euro civarında pazarı olan infrared ısıtıcılar, kafe ve restoranlar tarafından rağbet görmeleriyle birkaç yılda iki misli satılmaya başladı. Elektriği yüzde 80 verimli kullandığı belirtilen ısıtıcının üreticileri, yılbaşından sonra elektriğe gelecek zammın satışları olumlu etkileyeceği konusunda hemfikir. Infrared ısıtıcılar arasında yüzde 70 payıyla pazarın en büyüğü olan Ufo'nun Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Yeşil, ürünün 5 Quartz sobayla ısıtamadığı bir mekânı tek başına ısıtabileceğini söyledi. 2007 itibarıyla 900 bin adet Ufo üreteceklerini dile getiren Yeşil, "Elektriğe gelecek zammın, elektrikli ısıtıcı pazarını küçülteceği kesin. Ama burada infrared ısıtıcı pazarının büyüyeceğine inanıyorum" dedi. Geçtiğimiz yıl 20 milyon dolarlık ciro yaptıklarını dile getiren Yeşil, ürünü piyasaya sürmeden önce patentini aldıklarını belirterek şunları söyledi: "2002'de ilk ürünümüz çıktıktan üç yıl sonra taklitler başladı. Davalarımız sürüyor. Çin malı ısıtıcılar kaliteyi düşürüyor. Ufo markalı taklitler olduğu için müşteri karşısında zor durumda kalıyoruz." Kumtel Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Köseoğlu ise 'elektrikli soba'yı kimsenin tescilleyemeyeceğini belirtti. Çin malı ürünler nedeniyle kendilerinin de mağdur olduğunu dile getiren Köseoğlu, "Dünyanın en büyük ısıtıcı fabrikasına sahibiz. Ürüne yenilik getirdik ve gövdeyi alüminyum sacdan yapmaya başladık. Böylece hem ağırlığı düştü hem kalite arttı hem de ürünün tasarımı daha modern hale geldi" diye konuştu.

LABORATUVAR SAVAŞLARI
Hızla büyüyen infrared ısıtıcı pazarında payını artırmak isteyen şirketler, kalite açısından da birbirleriyle yarışıyorlar. Kendi Ar-Ge laboratuvarlarını oluşturan şirketler, yıllık gelirlerinin bir kısmını da ürün geliştirmesi için kullanıyor. Laboratuvarlarını 400 bin dolarlık yatırımla kurduklarını belirten Köseoğlu, her yıl karlarının yüzde 10-15'ini Ar-Ge'ye harcadıklarını söyledi. -70 ve +80 derecede her şeyin burada test edilebildiğini anlatan Köseoğlu, başka şirketlerin de laboratuvarı kullandıklarını söyledi. Abdullah Yeşil de başında bir Alman mühendisin olduğu laboratuvarları için 550 bin dolar harcadıklarını kaydederek, her yıl 175 bin Euro'luk Ar-Ge harcaması gerçekleştirdiklerini söyledi.
Haberin fotoğrafları