kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İlk filmimle ödül almadım 14 yıldan beri oyuncuyum

BAŞAK ÇOKAN MAGAZİN
Abdullah Oğuz'un yönettiği 'Mutluluk' filmindeki rolüyle 'en büyük hayaline' kavuşan Murat Han: Amerika'dan Türkiye'ye gelirken 'Bir gün mutlaka Altın Portakal alacağım' demiştim!..
44.Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu' seçilen Murat Han, başarısının bir tesadüf olduğunu düşünenlere yanıt verdi: "Türkiye'de ilk kez bir sinema filmi yapmış olabilirim ama benim yurtdışında 14 yıllık oyunculuk geçmişim var. Birçok başarılı projede yer aldım. Bu role hazırlandım." Ankara'da memur bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ve Bilkent Üniversitesi'nde tiyatro eğimi aldıktan sonra ABD'ye giden Murat Han, 'Mutluluk' filmindeki rol arkadaşı Özgü Namal'ın da 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü hak ettiğini söyledi ve ekledi: Özgü'de star tılsımı var!

ABD'YE MACERA İÇİN GİTMEDİM

* Ödül kazandığınız için öncelikle sizi tebrik ediyorum. Tören gecesi adınız anons edildiğinde neler hissettiniz? Teşekkür ederim. Tabii ki çok mutlu oldum, çok gurur duydum. Yıllar önce Türkiye'den ayrılıp Amerika'ya giderken, biraz daha farklı şeyler yapayım, kendimi geliştireyim istemiştim. Bu ödül sayesinde de ne kadar doğru bir yolda olduğumu anladım.

* Neden Amerika'ya gitmiştiniz? Bir Hollywood macerası yaşamaya gitmedim! Sadece kendimi eksik hissettiğim için orada olmak istedim. İyi bir eğitim alıp, Türkiye'ye kendisinden emin ve bilgili bir Murat Han olarak dönmeyi hedefledim.

* Han soyadı çok eskilere dayanıyor. Anlamını biliyor musunuz? Hayır araştırmadım. Ama kuzenimin adı Cengiz Han, benim ki Murat Han. Adımı seviyorum.

* Oyunculuk serüveniniz nasıl başladı? İlkokuldan beri tiyatro sahnesindeydim. Okulun tiyatro takımındaydım. Sonra Bilkent Üniversitesi'ni kazandım. Tiyatro okudum ve ardından kendimi daha da geliştirmek için Amerika'ya gittim. Orada Stella Adler Konservatuvarı'nı bitirdikten beş yıl sonra da İstanbul'a döndüm. Ama tabii her şey bu kadar kolay olmadı. Başlarda ailem karşı çıktı.

BAŞKA BİR BİLEZİK İSTEMEDİM


* Aileniz neden oyunculuk yapmanızı istemedi? Ben Bilkent'te burslu okudum. Yani ailemin durumu beni özel bir okulda okutmaya müsait değildi. Ben sınava girip burslu okumasaydım o okulun kapısından bile geçemezdim. Annemler de 'elinde altın bilezik olsun' diyerek, tıpkı kuzenlerim gibi doktor yada mühendis olmamı istediler. Ama benim için oyunculuktan başka bilezik yoktu! Sonunda onlar da bana saygı gösterip, destek oldu. Evin en küçüğü ben olduğum için üzerime daha çok titriyorlardı.

* Amerika'ya gitme fikri nereden çıktı? O zaman Bilkent'te üçüncü sınıfa başlıyordum. Hep rahatsız hissediyordum kendimi; bir şeyler olmuyor gibi geliyordu ve yurdışına gitmeyi kafama koydum. Okul araştırdım, para biriktirdim. Sonra da Stella Adler Konservatuvarı'nın sınavını kazandım ve Amerika maceram başladı.

* Lisan sorunu yaşadınız mı? Yaşamaz olur muyum? İlk sınavda 'Hamlet'i oynadım. Türkiye'de oynadığım için İngilizce'sini ezberlemek yeterliydi ama benim için çok zor oldu. Kötü bir aksan ile çıkıp sahnede oynadım.

ASKERLİKTE 'GREEN CARD' ÇIKTI

* Maddi sıkıntılarınızı nasıl çözdünüz? Gündüz okula gittim, akşamları da kaçak olarak çalıştım. İlk işim pizzacıdaydı. Okul bittikten sonra dört saat pizzacıda çalışırdım. Annemler aradığında ise "Kütüphanede çalışıyorum. Burada her şey süper" der, onlara hiçbir şey belli etmezdim. Beni merak ediyorlardı, bu yüzden üzülmelerini istemedim.

* Amerika'daki en büyük zorluk neydi? Kimseyle konuşamamak çok ağır geliyordu. Memletemi özlüyor ve sıkıntılarımı kimseyle paylaşamıyordum. Hayatım, okul ve iş arasında geçiyordu ama ideallerimin peşine düşmüştüm.

* Okul bittikten sonra bir de askerlik döneminiz oldu sanırım... Amerika'da işlerimi oturtmuştum ama askerlik çağım da gelmişti. Kaçak olmak istemiyordum ve biran önce vatani görevimi yapmak için Türkiye'ye döndüm. Askerliğimi Çankırı'da yaptım.

* Ve askerdeyken size ABD'de oturma ve çalışma izni veren 'Green Card' çıktı değil mi? Evet aynen öyle... Ben Amerika'dayken 'Green Card' başvurusu yapmıştım. Ama her yıl çekilişle karar verdikleri için hiç umutlu değildim. Ama askerdeyken çekilişte ben çıktım. Böylelikle artık Amerika'da kaçak çalışmak zorunda kalmadım. Daha güzel işler gelmeye başladı; daha kaliteli oldu her şey.

* Yurtdışında birçok filmde rol aldınız sanırım... Evet, birçok filmde rol aldım ama burada tek tek hangi projelerde yer aldığımı söylemek istemiyorum.
Haberin fotoğrafları