kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ortaöğretime geçişte yeni sistem nasıl işleyecek? - 2

5- Seviye Belirleme Sınavı (SBS) nedir? SBS ilköğretimin 6, 7 ve 8'inci sınıflarında öğrencinin o yılın müfredatındaki derslerden seviyesinin ölçüleceği, MillEğitim Bakanlığı tarafından her yıl haziran ayında ders kesiminden sonra düzenlenen bir merkezi sistem sınavı.
6. SBS zorunlu bir sınav mıdır? Zorunlu değil. Ancak merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak puana etkisi bakımından öğrencilerin bu sınavlara girmesi tavsiye edilecek.
7. SBS yılda kaç kez yapılacak? Yılda bir kez yapılacak, telafisi ya da not yükseltmesi gibi ek bir sınavı olmayacak.
8. SBS hangi sınıflarda yapılacak? 2007-2008 Öğretim yılı sonunda 6 ve 7'nci sınıflara, 2008-2009 Öğretim yılından sonra ise 6, 7 ve 8'inci sınıflara uygulanacak.
9. SBS'ye kimler katılacak? 2008'de 6'ncı ve 7'nci sınıf, 2009'dan itibaren 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıf öğrencileri katılacak.
10. SBS sonuçları nerelerde kullanılabilecek? Yalnızca ortaöğretim kurumlarına geçişte kullanılabilecek. Sınıf geçmeye etkisi yok.
11. Açık İlköğretim Okulu öğrencileri SBS ya da OKS'ye girebilecek mi? Açık İlköğretim Okulu öğrencileri yaşları itibariyle ortaöğretim nüfus çağını geçmemeleri koşuluyla dilerlerse girebilecek.
12. Özel eğitime muhtaç öğrenciler SBS'ye girecek mi? İsterlerse girebilecek. Çünkü bu sistem ve sistemin birer parçası olan sınavlar öğrencinin tüm özelliklerini dikkate alarak ortaöğretime bir yönlendirme yapmayı hedeflemekte.
13. Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) nedir? YBP, ilköğretimin 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıflarında, öğrencinin o yıl derslerden aldığı yılsonu puanlarının haftalık ders saati ile çarpılarak elde edilen ağırlıklı puan toplamının, haftalık ders saatine bölümü ile hesaplanan bir puan.
14. YBP nasıl hesaplanacak? Öğrencinin, öğretim sürecinde elde ettiği kazanımları 100 tam puan üzerinden verilecek. Puanlama daha sonra 500 tam puana dönüştürülerek Yıl Sonu Başarı Puanı hesaplanacak.