kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Joan Ryan

'Zaman geçtikçe çözüm zorlaşacak'

PERİHAN KORKMAZ
Geçen hafta adaya ilk ziyaretini gerçekleştiren İngiltere'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi, SABAH'A konuştu. Temsilci Ryan, Rum kesimindeki seçimlerden sonra çok önemli bir fırsat doğacağını söyledi..
Rum kesiminin KKTC etrafında "tırnak" fırtınası kopardığı şu son haftada, fırtınanın diğer tarafı İngiltere'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ile görüştük. SABAH'a özel röportaj veren Joan Ryan, "Bu fırsatı kaçırmak istemiyoruz. Bu sorunun çözülmeyeceğini kabul etmiyorum" dedi. İngiltere'nin KKTC'yi tanıma yolunda adım atacağı iddiaları arasında Ryan, sorularımızı yanıtladı:

* Özel Temsilci olarak adaya ilk resmi ziyaretimi yaptım. İki tarafı da ziyaret ettim, Tasos Papadopoulos ve Mehmet Ali Talat'la görüştüm. Çok iyi, verimli görüşmelerdi. Dikkatimi çeken şey, iki tarafta da çok güçlü bir karamsarlık duygusu olmasıydı. Görüşmelere başlamakta karamsarlar...

'MORALİ YÜKSELTMELİ'
*
Türk kesimi, güneyde hayır oyu çıktıktan sonra karamsar hissediyor. Rum kesimi ise tüm tarafların evet diyebileceği bir teklifin tekrar ileri sürülüp sürülemeyeceğinde karamsar. BM ve ABD temsilcileriyle de görüştüm. Şubatta güneyde yapılacak seçimden sonra yani mart ayında bulunmaz bir fırsat doğacak. Bu fırsatı kaçırmamakta kararlıyız.

* O zamana kadar moralleri yükseltmek için sıkı çalışmamız gerekiyor. Özellikle toplum liderleri ilerleme isteği gösterirse, atmosfer değişecek, halk da görüşmeleri ileri götürmeyi destekleyecektir.

* Sanırım görüşmelerin başlama olanağı var. Talat bana açıkça söyledi. Kendilerini Gambari anlaşması altında federal sisteme adadılar. Gambari anlaşması iki toplumun da çalışabileceği bir çerçeve sağlıyor.

'ÇÖZÜMÜ ZORLAŞTIRIR'
*
Önceki süreçte önemli fikir birliği ortaya çıktı. Ancak fikir birliği olmayan bölümler de vardı. Şimdi bu bölümlere odaklanmalılar. Anlaşma olacağına inanıyorum. Bu sorunun çözülmeyeceğini kabul etmiyorum.

* Kıbrıs'la uzun zamandır süren tarihi ve özel ilişkimiz, güçlü bağlarımız var. İki toplumda da sıcak karşılandım. İlerleme sağlamayı umuyorum. Uzun sürerse, çözüm daha zor olacak.