kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

2.5 milyon ABD'li turist ancak direkt seferle gelir!

ABD ile Türkiye arasında sadece üç direkt sefer olduğunu VIP Turizmin sahibi Ceylan Pirinçcioğlu ile sohbet ederken öğrendim. Nedense aklımda daha çok direkt sefer olduğu kalmış.
Oysa bugün Türkiye'den sadece THY'nin New York ve Chicago ile Delta Hava Yolları'nın New York seferi varmış. Eskiden THY'nin Miami'ye ve sanıyorum Atlanta'ya da direkt seferi vardı. Ama sonra bu hatlar kaldırıldı.
Turizmciler bir an önce ABD ile Türkiye arasındaki doğrudan seferlerin artırılması için havayolu şirketlerinin harekete geçmesini istiyor.
Ceylan Pirinçcioğlu THY'den manevi destek aldıklarını, ancak henüz somut atılmış bir adım da olmadığını söylüyor. Peki bu doğrudan seferler niye bu kadar önemli?
Turizm sektörünün nabzını en iyi tutanlardan biri olan Ceylan Pirinçcioğlu, geçtiğimiz günlerde Amerikan Seyahat Acentaları Birliği'nin (ASTA) Türkiye başkanlığına seçildi.
ASTA'nın Las Vegas'taki başkanlar toplantısına katıldı ve orada 2009 yılında yapılacak olan ve 3 bine yakın seyahat acentasının katılacağı ASTA Kongresi'nin Türkiye'de yapılması için bir kez daha davette bulundu.
Toplantının kendi ülkelerinde yapılmasını isteyen iki aday ülke daha varmış. Güney Afrika ve Mısır . Pirinçcioğlu da TÜRSAB ve TYD'nin de desteğini alarak hem devletten hem de hava yolu şirketleri ile otellerden bu konuda lobi yapılması ve kendilerine somut desteklerde bulunulması için harekete geçmiş. Ne de olsa işin ucunda Türkiye'de tatile düne göre daha sıcak bakan ABD'li turistler var. Bugün itibariyle ABD'li turist sayısı 750 bin dolayında. Pirinçcioğlu, 'Biz bu rakamı rahatlıkla 2.5 milyona çıkartabiliriz' diyor. Üstelik anlattığı kadarıyla ABD'li turistler diğer ülkelerden gelen ortalama turistlere gore ülkeye çok daha fazla para bırakıyormuş. Ortalama bir turist 600 dolar civarında bir seyahatinde para harcarken, ABD'li turist bin 600 dolar harcıyormuş. Ceylan Pirinçcioğlu'nun izlenimlerine göre, ABD'li turist gelip de herşey dahil bir otelde kalmıyor, kültürel geziler yapıyor, şehirleri dolaşıyor, yat kiralıyor, alışveriş yapıyor ve lokantalarda yemek yemeyi de seviyor.
Durum bu kadar açık olduğuna göre, ASTA Türkiye Başkanı Ceylan Pirinçcioğlu, ABD ile Türkiye arasında doğrudan seferlerin artması halinde, kongreye katılacak olan binlerce ABD'linin seyahati daha az yorucu olacak.
Türkiye cazibesini yitirmeyecek ve dünyadaki seyahat acentalarının gündemine Türkiye daha etkili bir şekilde girdikçe, ABD'li turist sayısı da artacak.
Bakalım başta THY, havayolu şirketleri ASTA'nın talebine sıcak bakacak mı?