kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

Bu kadınlarla Meclis'te çok şey değişecek!

Meclis'in yüzde 9'u kadın. Hatırlatacak olursam, 1935 yılında yapılan ilk genel seçimlerde bu oran sadece yüzde 4.6 imiş. İşte şu anda Meclis sıralarını dolduran 50 kadın milletvekilimizden büyük bir kısmını, KAGİDER'in düzenlediği toplantıda yakından tanıma fırsatı yakaladım.
Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Ankara'da kadın milletvekilleriyle tanışma toplantısı düzenleyerek bizleri davet etti. 50 kadın milletvekilinden toplantıya iştirak edenlerin büyük bir kısmını AKP'li kadınlar oluşturmuştu.
DTP'li kadın vekil sayısı da toplantıda az değildi. Gözlerimiz CHP'li kadın vekilleri de aradı ancak onlardan biri bile her ne hikmetse toplantıya katılamamıştı.
Yine de şu kadarını söyleyebilirim. İki saatini süren tanışma toplantısında bir bir söz alan kadın vekillerin Meclis'te gerçekten fark yaratacağına emin oldum.
En çok etkilendiğim, gözlerimin dolmasına sebep olan konuşmayı makus talihini bir türlü yenemeyen doğunun en fakir illerinden Ağrı'dan milletvekili seçilen Fatma Salman Kotan yaptı.
Hangi yıl doğduğunu dahi bilmediğini söyleyerek konuşmasına başlayan Kotan'ın feodal düzeni yıkmak, Ağrı'da 'özgür, çalışan ve güçlü' kadın örneği oluşturmak için başlattığı mücadeleyi dinlerken, içimin acıdığını hissetim. Fatma Salman Kotan, soyunun ancak erkek nesille devam edeceğine inanan ve bu yüzden annesinin bile bile ölümüne sebep olan olayları anlatırken, bir kızla da soyun devam edeceğini o bölgelerde kabul ettirmek için Meclis'te sıkı hem de çok sıkı çalışacağının sinyalini verdi.
Çünkü, aksi halde 1970 Ağrı'sıyla 2007 Ağrısı arasında hiç bir değişiklik olmayacaktı. Büyük mücadelelerden sonra okuyabilme şansını bulan ve Ağrı'ya bir fabrika kurarak istihdam yaratan Kotan'ın öyküsü üniversitede ders olarak okutulmalı bence.
AKP Kadın Kolları Başkanı ve Gaziantep milletvekili Fatma Şahin, Konya'nın 1935'ten sonra ilk kadın vekili AKP'li Ayşe Türkmenoğlu, Malatya'da uzun zamandır siyaset yapan ve sonunda milletvekili sıralarında oturmaya başlayan AKP'li Öznur Çalık, Ankara'dan AKP'li Zeynep Dağı, siyasetteki geçmişini her ne kadar 'Dün bir, bugün iki' dese de bilgi birikimiyle AKP'li Nursuna Memecen ve uzlaşmacı konuşmaları ve 'nerede olursak olalım, sonuçta kadınız' diyen DTP'li kadın vekiller ile bu Meclis'te çarpıcı bir dönem yaşanacağına emin olun.