kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

Açık Toplum'un hakkaniyet hakemleri

Açık Toplum Enstitüsü, Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda ilerlemeye çalışan Türkiye'nin aleyhinde olan isimleri bir bir Türkiye'nin lehine çevirmek konusunda giderek ustalaşıyor.
Açık Toplum Enstitüsü Türkiye Genel Müdürü Hakan Altınay'la sohbet ederken öğreniyorum ki, önümüzdeki cumartesi günü Londra'da birbirinden ilginç özgeçmişlere sahip 11 isim Türkiye'yi tartışmak üzere bir araya geliyor.
Yeni projede Açık Toplum, London Scholl of Economics'ten İnsan Güvenliği kavramının yaratıcısı ve Avrupa Dış İşleri ve Savunma Bakanı olarak da bilenen Javier Solana'nın en güvendiği danışmanlarından biri olan Mary Kaldor ile birlikte çalışıyor.
Peki bu ünlü isimler kimler? Davete olumlu yanıt veren ve Hakan Altınay'ın deyimiyle, ' On yıl öncesine kadar Türkiye'nin insan hakları bilançosunu en çok eleştiren' isimler şunlar:
Portekiz'in eski Cumhurbaşkanı, Sivil ve Avrupalı Protekiz'in mimari Mario Soares, Barcelona'nın efsanevi Belediye Başkanı Narcis Serra, Havel'in yakın dostu ve Çek Cumhuriyet'inin ilk Dışişleri Bakanı Jiri Dienstbier, Open Democracy sitesinin editörü Anthony Barnett, Friend of Europe'un Genel Sekreteri Giles Merritt, Oxford Üniversitesi Avrupa Calışmaları Merkezi Direktörü Kalpyso Nicoladis, Barış çalışmaları alanının en saygın isimlerinden Finlandiya Bilim Akademisi Başkanı Raimo Vayrynen, İtayan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu eski Başkanı ve Torino Üniversitesi Profesörü Gian Giacomo Migone, Berlin Üniversitesi kıdemli profesörü Ulrich Preuss, Le Monde Dış Haberler Editörü Danielle Vernet, Yazar ve Paris Üniversitesi'nde Professor Antonia Soulez.
Hakan Altınay, amaçlarının bu insanları Türkiye'nin kendini iyileştirme iradesi konusunda duyarlılaştırmak ve Avrupa'nın Türkiye'ye verdiği sözlerden dönmeye yeltendiğinde seslerini yükseltecek hakkaniyet
hakemleri haline getirmek olduğunu söylüyor. Çekirdek grup 8 Mart'ta Londra'da ilk toplantısını yapmış. 29 Eylül'de yine Londra'da toplanacakmış. Altınay iddialı. 'Önümüzdeki dönemde bu grubun sık sık Türkiye lehine pozisyonlar almasını bekleyebiliriz' diyor.