kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

CHP'de Brütüs tartışması

CHP'de parti içi muhalefet Genel Başkan Baykal'a karşı Kurultay'da eski Grup Başkan Vekili Haluk Koç'u aday göstermek amacıyla safları birleştirmek için yoğun çalışma başlatmış durumda . Oğuz Oyan ve Gülsüm Toker de nabız yokluyor. Sebebi Genel Başkan Deniz Baykal başarısız. Peki CHP'de varsa bir başarısızlık bunun sebebi sadece Genel Başkan Deniz Baykal mı?
Yoksa aday belirlemeden tutun, seçim bildirgesi hazırlamak, örgüt çalışmalarını izlemek ve gerektiğinde değiştirmek, CHP adına proje üretmek ve bu projelerini halka açıklamak ile her türlü seçim çalışmalarını yürütmekle yıllarca Genel Başkan Baykal ile birlikte yürüyen ve bugün muhalefet bayrağı açan parti yöneticilerinin de payı var mı?

Muhalefet tabansız
CHP Lideri Baykal'ı bugün başarısız bulup, karşısına Genel Başkan adayı olarak çıkayım mı, çıkmayayım diye karar vermekte zorlanan Haluk Koç, Oğuz Oyan ve Gülsüm Toker'den herhangi birisi aday olursa Baykal karşısında şansı olabilir mi?
Bence kesinlikle hayır.
Baykal'a karşı aday olan bu isimlerin yanında kimler var ? Mesela yıllardır politikada var olan Ali Topuz, Baykal'ın İstanbul Ümraniye Belediye Başkanı olan ve daha sonra İstanbul örgütünün başına getirdiği İstanbul eski İl Başkanı ve Baykal'ın bu kez de İstanbul vekili yaptığı Şinasi Öktem . Buna benzer bir kaç isim daha saymam mümkün . Bugün Baykal'ın başarısız olduğunu söyleyen ve CHP'de kan değişimi isteyenler kendilerini yeni kan olarak görüyorlarsa CHP'nin işi çok daha zor . CHP'nin 22 Temmuz'da aldığı oylar bence Baykal'ın aldığı oydur. Bugün muhalefet olarak ortaya çıkan bu isimler ile onları destekleyen örgütler CHP'nin oylarını artırmak için neler yaptılar? Kaldı ki, CHP bugün hükümet ortağı olsaydı ve bu isimler de Baykal tarafından Bakan yapılmış olsaydı, Baykal'a karşı muhalefet edecekler miydi?
Kanımca ' En Büyük Baykal' demeye devam edeceklerdi.

Sarıgül tabanlıydı
Bu manzarayı görünce bir önceki Kurultay'da Baykal'a karşı Genel Başkan adayı olarak ortaya çıkan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül karşısında Baykal'ın başarılı bir Genel Başkan olduğunu savunanlar da aynı isimler değil miydi? Baykal'a karşı aday olduğu için koltuklarının altında dosyalarla gazeteleri ve biz köşe yazarlarını ziyaret edip Baykal karşısında aday olan Mustafa Sarıgül ile ilgili doğru mu, yanlış mı olduğunu bilmediğimiz o dosyaları getirenler de onlar değil miydi? Baykal o gün başarılıydı da bugün başarısız oldu?
O gün Baykal'a karşı Sarıgül'ü yolsuzlukla suçlayanlar, bugün Sarıgül'ün desteğinden medet ummaya çalışıyor. Bu mudur özlenen sözde dürüst siyaset? Bence Sarıgül'ün halk desteği bu adaylardan çok daha fazla. Ayrıca Sarıgül adaylığını ilk günden açıklayarak Genel Başkan adayı olarak sonuna kadar mücadele etmesini bildi.

Çevresini kuşatanlar
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bugün eğer kamuoyunda eleştiriliyorsa bunun tek sebebi yakın çevresini kuşatıp b ugün de, muhalefet olarak ortaya çıkanlar değil mi? Bugün oy kulllanan gençlerin, babalarının ve hatta dedelerinin dönemlerinde de politika yapan ve bugün muhalefet bayrağı açan aynı isimlerin olmasından kaynaklanıyor. Baykal'ın etrafını sardıkları için kamuoyunun istemediği bu isimler şimdi Baykal başarısız diye CHP'yi sözde gençleştirmeye ve kurtarmaya çalışıyor. Bu ne kadar inandırıcı?

DSP'den oy alamadı
Bence Baykal'ın en büyük talihsizliği "brütüs" yetiştirme konusundaki başarısıdır. Yanına kimi alsa onu böğründen bıçaklıyor. Seçim öncesi sol birleşsin önerisi vardı . DSP'liler CHP'den aday olmak istiyorlardı. Kamuoyunun gözleri Baykal'a çevrilmişti. Eğer Baykal DSP ile seçim işbirliği yapmasaydı kıyamet koparacaklardı. Ve Baykal'ı bir bölen diye ilan edeceklerdi. Ancak Baykal DSP'lileri listesinden aday yapsa dahi DSP seçmeninden gerekli destek gelmeyecek ve CHP seçmeni ile TBMM ye taşıyacağı DSP'liler, TBMM'de en büyük muhalefeti CHP ve Baykal'a karşı yapacaklarını çok iyi biliyordu. Buna rağmen bir bölen olmamak için CHP listesinden 13 DSP'liyi TBMM ne milletvekili olarak taşıdı. Bu DSP'li vekiller de Baykalı şaşırtmadı ve ilk haftada CHP'den ayrılarak, CHP ye karşı ilk muhalefeti Cumhurbaşkanlığı seçiminde gösterdi. DSP'nin gölge Genel Başkanı Rahşan Ecevit'in '13 milletvekili için mi DSP seçimlerde CHP'ye çalışacaktı' açıklaması sanırım Baykal'ın yüreğine su serpmiştir. Görünen, bayram sonrası CHP'de hareketli günler yaşanacak.