kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SAİT GÜRSOY

Özel okullarda yeni yönetmelik

Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullar ile ilgili yönetmeliği, 2007 Şubat ayında yürürlüğe giren kanun doğrultusunda yeniden hazırlıyor. Özel okulların açılabilmesi için bakanlığın izni gerekecek. Özel öğretim kurumlarında karma eğitim yapılacak. Kurum açmak için gerekli koşulların ayrıntılı olarak yer aldığı taslakta, kurucu veya kurucu temsilcisinin affa uğramış olsalar dahi, bir suçtan dolayı 6 ay veya daha fazla hapis cezasıyla hüküm giymemiş olmadığına ilişkin cumhuriyet savcılığından belge alması koşulu bulunuyor. Özel öğretim kurumlarına verilecek isimlerin kurumun amacına, düzeyine uygun Türkçe olması şartı aranacak. Özel öğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olacak. Türkçe'den başka bir dille öğretim yapılmasına izin verilmiş bulunan mevcut okullar kendi statüleri içinde öğretime devam edecek.

100 metre uzaklık
Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okulu binalarından, kapıdan kapıya en az 100 metre uzaklıkta bulunması zorunlu olacak. Türkçe'den başka dille öğretim yapan ve yabancılar tarafından açılmış bulunan okulların kurucuları ile müdürleri, T.C. uyruklu Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmenliği yapma niteliğini taşıyan ve öğretim dilini bilenlerden birini Türk müdür başyardımcısı olarak çalışma izni düzenlenmek üzere valiliğe önerecek.
Valilikçe, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan görüş alınarak çalışma izni düzenlenecek. Öğretim dilini bilen Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmeni bulunmaması halinde okulun öğretim dilinde özel alan eğitimi görmüş, T.C. uyruklu öğretmenler arasından birisi de çalışma izni düzenlenmek üzere valiliğe önerilebilecek.
Özel öğretim kurumlarında ''Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik'' hükümleri uygulanacak. Özel okullarda, sınıf geçme, sınavlar ve eğitimöğretim işleri, devlet okullarında uygulanan ilgili yönetmelikler ve öğretim programları doğrultusunda olacak özel okullara nakiller dengi resmi okulların mevzuatına ve aday kayıt sistemine göre yapılacak. Özel ilköğretim okullarının 2. ve 3. sınıflarına öğrenci nakillerinde sınav yapılmayacak.