kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

Yatırım küçük, ama adım büyük!

Dünyanın en büyük finansal kuruluşlarından biri olan Citi, Türkiye'de yerleşik olduğunu geçen ayın başında Opus Menkul Değerler' i satın alarak göstermişti.
Şüphesiz, Akbank'ın yüzde 20'sini satın alarak stratejik bir ortaklığa gitmesi de çok önemliydi. Ama Citi ilk kez Türkiye'de bir şirketin tümünü satın almıştı. Citi gibi bir grup için Türkiye'de bir menkul değerler şirketini satın almak küçük bir yatırım olabilirdi ama söylenen o ki, yatırım küçük olsa bile bu büyük bir adımdı!
Söylemek istediğim şu. Yabancı yatırımcının Türkiye'de var olma isteğini hiçbir gelişme bozamıyor. Geçtiğimiz hafta ismi Citi Menkul Değerler A.Ş. olarak değişmek üzere olan Opus Menkul Degerler'e Citi tarafından atanan 34 yaşındaki genç Genel Müdür Savaş Divanlıoğlu ile bir araya geldim ve kendisine en çok merak ettiğim soruları birbiri ardına sıraladım.
Dikkatli okurlar hatırlayacak. Birkaç hafta önce, Türkiye'deki pek çok satın almaya liderlik eden ve bu satın almaların gizli kahramanı olan Citi Londra Türkiye Yatırımları Bölüm Başkanı Çağlayan Çetin ile röportaj yapmıştım. Dışarıda Türkiye lehine oluşan pozitif havayı birinci elden duymuştum. Ne laiklik ne de başka bir konu yabancıların gündeminde. Herkes 'Ne satın alabilirim?' diye bakıyor bu ülkeye.
Savaş Divanlıoğlu da, gelişmekte olan pazarlar arasında Türkiye'nin yıldızının parladığı görüşünde. Türkiye'nin dışında bir de Rusya ve Polonya var. Ve Türkiye adeta bu iki ülke ile eşdeğer bir noktaya doğru hızla ilerliyor.
Peki Citi neden bir menkul değerler şirketi satın almak istedi? Neden Opus'u tercih etti? 'Çünkü yerel olmak istedik. Yerel olunca bilgiye çok daha yakın oluyorsun' diyor Divanlıoğlu. Opus'a gelince. Ağırlıklı turizm ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren Büyükhanlı Ailesi'ne ait Opus Menkul Değerler, çok iyi çalışan, iyi bir takımı olan, net kârlılığı da iyi olan ve kurumsal müşterilere odaklanmış tam da Citi'nin istediği kriterlerde bir menkul değerler. Divanlıoğlu, 'Böyle bir şirketi satın alınca daha birinci günden iyi durumda oluyorsun' diyor.
Divanlıoğlu'na Opus'un Citi yönetimine geçtikten sonra ne kadarlık bir işlem hacmine ulaştığını soruyorum. Geçen hafta Cuma günü itibariyle toplam piyasa hacminin yüzde 2.77'sine karşılık gelen 190 milyon YTL' lik bir ticaret hacmine ulaşarak 11'inci konuma geldiklerini öğreniyorum.
Ne dersiniz, Citi Opus'u satın almakla iyi etmemiş mi?