kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

TÜSİAD desteği aldı: İspanya, Kralı ve hükümetiyle arkamızda!

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) hep Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine taş koyan ülkelere gidip lobi yapacak değil ya, bu sefer istikamet her daim dost ülke 'İspanya.'
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ'ın ve ekibinin programı müthiş yoğun. Avrupa Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu'nu Kasım ayında açıklayacak.
Yalçındağ ve ekibi de o tarihe kadar dost ülkelerin başkentlerine tek günlük yoğun mu yoğun seyahatler yaparak, AB'de bizden yana olanların sesinin daha gür çıkmasını sağlamaya çalışacak.
Sabahın erken vaktinde İstanbul'dan havalanan on kişilik uçakta Arzuhan Yalçındağ ile birlikte başkan yardımcıları Pekin Baran ve Ümit Boyner, yönetim kurulu üyeleri Ali Kibar, Bülent Akgerman, Haluk Dinçer ve derneğin Dış Politika Danışmanı Soli Özel de var.

Birbirinden önemli randevular
Herkes dersine sıkı çalışmış. İspanya ile Türkiye arasındaki siyasi ve ticari ilişkilere bütün ekip hâkim. Arada Ali Kibar, başta İspanya olmak üzere başka ülkelere Türkiye'den yapılan ihracatta yaşanan ilginç olaylarla ilgili anekdotlar veriyor. Ne de olsa TÜSİAD ilk kez İspanya Kralı Juan Carlos tarafından kabul edilecek. Yalçındağ, bir kez daha verilecek mesajlar ve istenecek destekler konusunda ekibin yorumunu alıyor. Ali Kibar arada ekip soluklansın istiyor ve sabahın bu kadar erken saatinde yola düşen ve 4 saat seyahat ettikten sonra 67 saat yoğun görüşmeler yaparak, aynı gün tekrar 4 saat uçacak olan ekibi neşelendirmek için İspanya tarihi ile ilgili bildiği bütün hikayeleri tatlı tatlı anlatıyor.
TÜSİAD sekreteryası çok iyi çalışmış. Başta Brüksel Temsilcisi Bahadır Kaleağası olmak üzere TÜSİAD ekibi, İspanya'daki muadil kuruluş
CEOEF'in de desteğiyle, Madrid'de o gün ABD'de bulunan Başbakan Zapatero dışında önemli önemli bütün isimlerle görüşme ayarlamış.
Yalçındağ ve ekibi önce İspanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Maliye Bakanı Pedro Solbes ve ardından İspanya AB ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Sekreteri Alberto Navarro ile görüştü. Hemen ardından İspanya özel sektörünün temsil kuruluşu İspanyol İşverenler Örgütü Konfederasyonu (CEOE) temsilcileri ile öğlen yemeğinde bir araya geldi. Daha sonra muhalefetteki Halkçı Parti'nin sözcüsü Zaplana ile görüştükten sonra akşam üstü İspanya Kralı Juan Carlos'la çok sıcak bir atmosferde bir yarım saat geçirdi. Unutmadan, tüm bu görüşmelerde TÜSİAD ekibine, İspanya Büyükelçimiz Ender Arat eşlik etti. Hayatımda gördüğüm en farklı büyükelçilerden biri olan Arat'la ilgili notları bir sonraki yazımda anlatacağım.

Öncelikli ülke Türkiye
İspanya Türkiye'nin AB'ye üyeliğine açık destek veriyor. Sebebini en net Soli Özel dile getiriyor. Çünkü onların da bu işten çıkarı var. İspanya Türkiye ile yatırımı pekiştirmek istiyor.
Öyle ki İspanya Hükümeti, Türkiye'yi ticaret ve yatırımda öncelikli 11 ülke arasına almakla kalmamış, İspanyol firmalarının Türkiye'de yerleşmesine yardımcı olmak amacıyla 20072009 yılları arasındaki dönemde promosyon ve destek projelerinde kullanılsın diye tam 353 milyon Euro ayırmış.
Bu rakamın ne kadar büyük olduğu, seçilen 11 ülke arasında yer alan Güney Kore'ye ayrılan 7 milyon Euro'luk bütçeyle daha iyi anlaşılır sanıyorum. Bu arada, İspanya'nın öncelikli 11'indeki diğer ülkelerin ABD, Meksika, Fas, Cezayir, Brezilya, Çin, Hindistan, Rusya ve Japonya olduğunu da belirteyim.
Hemen bir dip not. Türkiye ile İspanya arasındaki ticari ilişkiler son yıllarda büyük artış gösteriyor. Büyükelçi Ender Arat, şu anda Türkiye lehine 800 milyon dolarlık bir ticaret fazlası olduğunu söylüyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2001 yılında 2.3 milyar euro iken, yüzde 274 artışla 2006'da 6.3 milyar euroya ulaşmış. 2007'nin ilk 6 ayı verilerine göre İspanya Türkiye'nin ihracatında 5., ithalatında ise 10. sırada.