kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ESK üyesi kuruluşlar öneri paketini aralıkta TBMM'ye sunacak. Toplantılara, (soldan sağa) TİSK Başkanı Tuğrul Kutatgobilik, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, TSK Başkanı Bendevi Palandöken, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu katılıyor.

Anayasayı Anadolu tartışacak

Seçkin ÜREY EKONOMİ
Yeni anayasa çalışması başlatan Ekonomik ve Sosyal Konsey üyesi 8 kuruluş tartışmaların ülke geneline yayılması için 7 bölgede toplantılar düzenleyecek..
Ekonomik ve Sosyal Konsey'in (ESK) sivil kanadını oluşturan TOBB, TİSK, TZOB, Türk-İş, Hak-İş, Kamu- Sen ve TESK geçtiğimiz hafta ortak bildiriyle açıkladıkları "yeni anayasa çalışmalarına aktif olarak katılmak" için izleyecekleri stratejiyi belirledi. Edinilen bilgiye göre, sekiz kuruluş dört aşamalı bir anayasa planı belirledi. İlk aşamada anayasa çalışmalarına katılmaları için davet edilecek anayasa hukukçuları, siyaset bilimciler ve ESK dışı kuruluşlar belirleniyor. İsimlerin belirlenmesinin ardından hükümetten sürecin geldiği nokta üzerine bilgi almak için bir toplantı öngörülüyor. Toplantının ekimin ikinci haftasında Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le yapılması planlanıyor. Ekim sonunda düzenlenecek bir konferansta da anayasanın içermesi düşünülen ilkeleri belirlenecek. İkinci aşamada ilkelerin daha geniş platformda tartışılabilmesi için kasım ortasında yedi bölgede tartışma ortamları oluşturulacak. Yerel STK'lar bu tartışma platformlarına çekilerek belirlenen ilkelerin yerel düzeyde anlaşılması ve bölgelerden çalışmalara katkı gelmesi sağlanacak. İkinci aşama sırasında ortaya çıkan metinler TBMM ile de paylaşılacak. Üçüncü aşamada bölgelerden gelen fikirlerin önceden belirlenen ilkelerle kaynaşması sağlanacak. Böylelikle ortaya öneri paketi çıkacak. Dördüncü aşamada öneri paketi TBMM'ye sunulacak ve kamuoyuna açıklanacak.