kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bu kurla elektronik de sanayi de kötü etkilenir

RAHİM AK TİMUR SIRT
CeBIT'te Vestel'in sahibi Zorlu'nun kur isyanı vardı. Zorlu "Doların yüzde 35 getirdiği cennetten kim çıkar? Sanayici bu yükün altından kalkamaz" dedi..
Avrasya'nın en büyük iş ve teknoloji buluşması olarak nitelendirilen CeBIT Bilişim Eurasia İstanbul'da başladı. Ancak fuar Türkiye'nin teknoloji devleri arasında yer alan Vestel'in sahibi Ahmet Zorlu'nun eleştirilerine sahne oldu. Vestel'i de bünyesinde barındıran Zorlu Holding'in yönetim kurulu başkanı Ahmet Zorlu, "Türkiye'de düşük kur, yüksek faizle bir yere gitmemiz mümkün değil. Kur bu seviyede kaldığı vakit bundan bütün sanayi etkilenir'' dedi. Vestel'in CeBIT Fuarı'ndaki standında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zorlu, "Faizlerin yükselmesiyle beyaz eşyadaki talep daralmasından siz nasıl etkilendiniz?'' şeklindeki soruyu da, "Türkiye'de faizler yüksek. Düşük kur, yüksek faizle bir yere gidemeyiz. Bugün düşük kur bilançoları etkiliyor ama üretimimizde düşüş yok. Ama kârlılık düştü'' dedi. Kurun bu seviyede kalmasının tüm sanayiyi etkileneceğine işaret eden Zorlu şu değerlendirmeyi yaptı:

YÜZDE 35'LİK CENNET!
"Bu yüksek faiz dünyanın neresinde görülmüş? Dolar yıl başında 1.40'tı, değer yitirince yüzde 15 getiri geldi mi? Bir de yüzde 20 faiz veriyorsunuz. Dolar getirisi yüzde 35 olan cennetten kim çıkar? Onun için tüm sektörleri ilgilendiriyor bu" diye konuştu. Sanayici bu yükün altından kalkamayacağının altını çizen Zorlu, "Denize düşen yılana sarılırmış, ihracatı devam ettirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu. Zorlu Vestel'in zarar açıklama nedenini ise dijital teknolojilere geçiş nedeniyle Ar-Ge harcamaların ve yatırımlarının artmasına bağladı.