kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'ABD faizi yine indirir' beklentisiyle borsalar karnaval yeri oldu!

Furkan ALP EKONOMİ
ABD'de Dow Jones'un rekor tazelemesi piyasalarda kara bulutu dağıttı. ABD'den gelen olumsuz veriler "Fed büyüme için faizi indirmeyi sürdürecek" şeklindeki piyasa tezini kuvvetlendirince borsalar dün adeta bayram yaptı..
ABD'de Dow Jones Endeksi'nin önceki gün tüm zamanların rekorunu kırması ile dünya borsaları dün ralliye başladı. Borsalarda yaşanan 'karnaval'ın perde arkasında ise ABD Merkez Bankası Fed'in faizleri ekim ayında da indirmeyi sürdürebileceği beklentisi vardı. ABD borsalarının kapanmasından sonra ilk tepki Asya borsalarından geldi. Asya borsaları ABD kaynaklı mortgage kredilerinde oluşan hasarın etkisinin giderek azaldığı haberleri de yatırımcının moralini artırdı. Avustralya, Endonezya, Güney Kore, Singapur ve Hong Kong borsaları rekor seviyelere yükseldi. En çok değer kazanan borsa ise dün yüzde 3.9 yükselen Hong Kong'lu Hang Seng Endeksi oldu. Hang Seng tarihinde ilk kez 28 bin puanı geride bırakırken, Güney Koreli Kospi Endeksi yüzde 2.6, Japon Nikki Endeksi ise yüzde 1.19 değer kazandı. Piyasada dün hangi gelişmeler yaşandı:

* İMKB-100 endeksi dün 55 bin 342 puana kadar yükseldi ancak bu seviyede tutunamayınca günü 54 bin 733 puandan kapattı. Endeks % 0.99 artışla kapandı.

* Önceki gün 1.20 YTL'nin de altına gerileyen dolar 1.19 YTL'yi gördü ama dünyada Euro karşısında güçlenince yeniden 1.20 YTL'ye ulaştı.

* Avrupa'da işlem gören 17 borsa dün değer kazanırken, uluslararası yatırım bankaları Morgan Stanley ve JP Morgan Chase'in İsviçreli UBS'nin hisselerini tavsiye etmesi de Avrupa borsalarının kazançlarını artırmasında önemli rol oynadı. 3.4 milyar dolarlık mortgage varlığını değerleyemediğini bildiren UBS'nin hisseleri bu gelişmeden sonra yüzde 4.2 yükseldi. İngiltere'nin en büyük perakende zinciri Tesco'da kar beklentisi yükselişi getirdi.

* Rusya Interfax Endeksi dün 3.29 değer kazandı. Interfax'ın bu oranda yükselmesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in siyaset hayatına aralık ayındaki parlamento seçimlerinden sonra başbakan olarak devam edeceği haberleri rol oynadı.

* Kanadalı Toronto Dominion Bankası'nın ABD'deki pazar payını ikiye katlamak için ABD'li Commerce BancCorp'u 8.5 milyar dolara alacağını duyurması ile ABD piyasaları 'satın almalar devam ediyor' mesajı ile moral buldu.

* Dün saat 17.00 itibariyle açıklanan ABD'de bekleyen konut satışlarının % 6.5 oranında düştüğü haberi ile ABD borsaları bu kez inişli çıkış seyretmeye başladı.