kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Economist:"Türkiye İslami yeşil tona mı dönüşüyor?"

Yeni Haber
Türkiye'deki laik rejimin geleceğine ilişkin tartışmalar, yabancı basının ilgisini çekmeyi sürdürüyor.

The Economist dergisi, "Türkiye, İslami yeşil tona mı dönüşüyor?" sorusunu yanıt aradığı son sayısında "Sükunet sağlama ve AKP'nın laik sicilini güçlendirme işi, Avrupa dostu ve demokratlığı konusunda kuşku duyulmayan Sayın Gül'e düşebilir" yorumunu yaptı.

The Economist dergisi, "Türkiye ile İslam: Laiklerin Matemi" başlıklı yazısında Samsun'dan İstanbul'a gider otobüsün namaz için durdurulması ve Galata Köprüsü'ndeki balık tutan genç kadının polis tarafından gözaltına alınması gibi son dönemde Türk basınına yansıtan olaylara dikkat çekti.

"LAİKLER KÖŞEYE SIKIŞTIRILMIŞ GİBİ HİSSEDİYOR"

Türkiye'deki laiklerin "köşeye sıkıştırılmış" gibi hissettiklerini belirten dergi, bazılarının da, Türkiye'nin İran'a dönüşmekte olduğunu söylediklerini kaydetti. Laiklerin korkuların seçimler ve eşi türbanlı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına getirilmesinden sonra daha da arttığını yazan gazete, şimdi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın türban yasağının kalkması gerektiğini söylediğini kaydetti.

İngiliz dergisi, AKP tarafından planlanan yeni anayasanın türban yasağının kaldırılmasını içerdiğini öne sürerek birçok kişinin, üniversitelerde türban izin verilmesi halinde özellikle muhafazakar yerlerdeki kadınlar üzerindeki baskıların daha da yoğunlaşmasından korktuklarını belirtti.

"Türkiye, İslami yeşil tona mı dönüşüyor?" sorusunu soran dergi, AKP'nin ilk beş yılının böyle bir şeye işaret etmediğini yazdı. Bir ara Erdoğan'ın, zinayı cezalandırmaya, bazı AKP belediye başkanlarının da, içki yasak bölgelerini oluşturmaya çalıştıklarını ancak sert tepkilerle karşıladıktan sonra bu girişimlerden vazgeçildiğini kaydetti.

Feministlerin bile Atatürk'ten bu yana kadınların durumunun iyileştirilmesi konusunda en radikal adımların bazılarını AKP'nın attığını kabul ettiklerini yazan dergi, AKP destekçilerinin ise, laiklerin üzüntüsünün arkasındaki gerçek nedeninin "İslam'dan korkular değil, güçlerinin azalmasından kaynaklandığını" söylediklerine dikkat çekti.

-"ŞİMDİ LİBERAL AYDINLAR BİLE TEDİRGİN GÖRÜNÜYOR"

Anayasanın mevcut taslağa göre benimsenmesi halinde ordunun etkinliğinin daha da azalacağı görüşü dile getirildiği yazıda bazı aydınların artan kaygılarına değinirken de "Ancak şimdi liberal aydınlar bile tedirgin gibi görünüyor" ifadesini kullanıldı. Dergi, bu çerçevede, anayasaya türbana yer verilmesi olasılığına karşı dile getirilen tepkileri de aktardı.
The Economist, Başbakan Erdoğan'ın da 301. maddesini yakında kaldırma planının bulunmadığına dikkat çektikten sonra Nijeryalı Okey'in karakolda vurulması olayına resmi bir tepki gelmediğini vurgulayarak "Bunların hiç biri, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılma umutları açısından iyi işaretler değil. "Sükunet sağlama ve AKP'ın laik sicilini güçlendirme işi, Avrupa dostu ve demokratlığı konusunda kuşku duyulmayan Sayın Gül'e düşebilir" yorumunu yaptı.

(ANKA)