kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Irak İçişleri Bakanı Bolani’nin "uzlaşmaya yakınız" sözüne rağmen anlaşma imzalanamadı.

Irak'la terör anlaşmasında 'sıcak takip' şimdilik askıda

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Irak ile Türkiye arasındaki terör anlaşmasının sıcak takiple ilgili maddesinin daha sonra görüşülmesi kararlaştırıldı. Bu madde hariç anlaşmanın bugün imzalanması bekleniyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Irak'la terör anlaşmasında 'sıcak takip' şimdilik askıda
Türkiye ile Irak arasında imzalanacak olan Terörle Mücadele Anlaşması'nın sıcak takibi öngören kritik 4. maddesine Genelkurmay itiraz edince imzalar dün de atılamadı. Irak heyetini imza atmadan yollamak istemeyen Ankara, askeri kanadı ikna etmek için 4. maddenin askıya alınmasını, bunun dışındaki bölümün de bugün imzalanmasını önerdi. İmzaların bugün İçişleri Bakanlığı'nda atılması bekleniyor. İçişleri Bakanlığı'nda başlayan görüşmelere öğleden sonra Dışişleri Bakanlığı'nda devam edildi. Müzakerelerin sürdüğü sırada peş peşe Kürt yetkililerden gelen açıklamalar üzerine, Irak heyetinin dönüşü için hazırlıklar tamamlandı. Anlaşmanın imzalanmaması halinde Kürt grupların bu süreçten fayda sağlayacağından endişe eden siyasi kanat harekete geçti.

OTELE ZİYARET
Saat 18:00'de Irak heyetinin dönüşünü durdurmak için İçişleri Müsteşarı Şehabettin Harput ve Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan heyetin konakladığı otele gelerek "onay" kelimesi yerine "bilgilendirmeyi" öngören taslağı sundu. Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani başkanlığındaki heyete son anda Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından iftar yemeği verildi. İkna süreci iftar yemeğiyle devam etti. Başbakanvekili Cemil Çiçek Irak heyetini iftarda ağırladı. İlk olumlu sinyal Irak İçişleri Bakanı Bolani'den akşam 21.00'deki basın açıklamasından geldi. Daha sonra da müsteşarı Aydın Halit imzaların bugün 11.00'de atılabileceğini açıkladı. Heyetler arasında müzakerelere bu sırada devam edildi. Genelkurmay kanadının 4. maddeyi oluşturan sınır ötesi operasyonlarda hassasiyetini sürdürmesi üzerine sivil kanat, farklı bir formül geliştirdi.

"ASKI" FORMÜLÜ
Formüle göre, heyetler giriş ve 7 maddeden oluşan metin üzerinde bugün imza atacak, ancak 4. madde boş bırakılacak. 4. maddeyle ilgili tarafların görüşleri bir ek olarak kayda geçirilecek ve müzakereler önümüzdeki günlerde oluşturulacak komisyon tarafından tamamlanacak. Böylece Türk heyeti Irak'ı PKK'lıları yakalama ve yargılama konusunda da imza atarak taahhüt altına almış olacak. Görüşmelerde Irak heyeti, Başbakan Maliki'yle sürekli temas sürdürürken, Amerika'da bulunan Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan da sürekli bilgi aldı.