kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Malezya tartışmasına son nokta AB’den:"Endişeleri paylaşıyoruz"

Yeni Haber
Avrupa Birliği'nin dışişleri bakanı konumundaki, AB Komisyonu'nun Dış İlişkilerden Sorumlu Üyesi Benita Ferrero-Waldner, Malezya'da yasaların İslamlaştırılmasından ve Hristiyanlara yönelik artan baskılardan duyulan endişeleri paylaştıklarını bildirdi.

Avrupa Parlamentosu üyesi Frank Vanhecke, AB Komisyonu'nun yanıtlaması istemiyle AP Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, Malezya'da Hristiyanların durumundan kaygı duyduğunu belirtti. Vanhecke önergesinde, AB Komisyonu ve Malezya'nın geniş çaplı bir işbirliği anlaşması hakkında görüşmeler yürüttüğü, görüşmelerin bir serbest ticaret anlaşması imzalanmasıyla sonuçlanmasının beklendiğini bildirdi.

Vanhecke, "Son dönemde bu İslam ülkesinde Hristiyan cemaatine yönelik giderek artan sert resmi kısıtlamaların genişlediği belirtilmektedir. Kuzey Malezya'daki Kelantan federe devletinde yeni yasa düzenlemelerinin yürürlüğe girmesini izleyen dönemde bir başka dine geçmek isteyen bir Müslümanın 5 yıl hapis ve yaklaşık 3 bin dolar para cezasıyla karşılaşması olasılığı bulunmaktadır" dedi.

AB Komisyonu'nun bu yeni düzenlemeden haberi olup olmadığını soran Vanhecke, önergesinde, "Bu uygulamaların Komisyon ve Malezya arasında yürütülmüş bulunan görüşmelere etkisi ne olacaktır?" sorusunu yöneltti.

FERRERO-WALDNER: ENDİŞELERİ PAYLAŞIYORUZ


AB Komisyonu'nun Dış İlişkilerden Sorumlu Üyesi Benita Ferrero-Waldner ise önergeye 25 Eylül'de verdiği yanıtta şöyle dedi:

"Komisyon Sayın Üye'nin Malezya'da kamunun uyguladığı politikadan, yasaların İslamlaştırılmasında açıkça görülen artıştan ve İslam'dan başka bir inanca geçmek isteyen bireylerin karşılaştıkları engellerden duyduğu endişeleri paylaşmaktadır."

AB Komisyonu'nun Malezya'yı 2006 martında Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması (PCA) görüşmelerine davet ettiğini, ancak görüşmelerin henüz başlamadığını kaydeden Ferrero-Waldner, "Yine de PCA kurallarına göre, demokratik ilkelere, insan haklarına hukukun üstünlüğü ilkesine saygı bu görüşmelerin temel unsurunu oluşturur. Komisyon bunların dinini ifade etmek ve uygulamak isteyen bir kişinin haklarını da içerdiğine inanmaktadır" dedi. Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması'nın kendiliğinden serbest ticaret anlaşmasına dönüşmeyeceğinin bilinmesini istediklerini kaydeden Ferrero-Waldner, AB Konseyi'nin geçen nisan ayında, Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ülkelerinden sadece Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması tamamlanan ülkelerle serbest ticaret anlaşması imzalanmasına karar verdiğini anımsattı.

(ANKA)