kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül'den üniversite tanımı

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversiteleri toplumsal ilerlemenin lokomotifi olarak niteleyerek, ''Üniversiteler her ülkede üzerlerine titrenilen, dinamik bir yapıya kavuşturulması hedeflenen eğitim ve öğretim kurumlarıdır. Bilinmelidir ki, yüksek öğretim insana yapılan yatırımın en önemli halkasıdır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Açık Hava Tiyatrosu'nda düzenlenen 2007-2008 akademik yıl açılış törenine katıldı.

Törende konuşan Gül, Hacettepe üniversitesinin çağdaş üniversite kriterlerini yakalamış dünyanın evrensel dilini konuşan evrensel düzeyde bilgi üreten bir üniversite seviyesine ulaştığını söyledi.

Bilim ve teknolojinin hızla geliştiği ve buna bağlı olarak ortaya çıkan buluş ve yeniliklerin dünyanın en ücra köşelerinde yaşayanları etkilediğini kaydeden Gül, bu yüzden ''bilgi çağı'' kavramının kullanıldığını belirtti.

İletişim teknolojilerindeki ilerlemeler sayesinde ülkelerin bilgi çağındaki gelişmeleri dışında kalmadıklarını vurgulayan Gül, milletlerin dünyadaki yerlerini bilimsel alanda gayret ve başarıları ölçüsünde koruyabildiklerini göz önünde bulundurulması ve gençlerin bu anlayışla yetiştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteleri ''toplumsal ilerlemenin lokomotifi'' olarak nitelendirerek, ''Ülkeler bilim ile kurulur, bilim ile korunur, bilim ile ilerletilir'' dedi.

Üniversitelerin bilimin öğretildiği ve ilerletildiği yerler olduğunu vurgulayan Gül, şunları söyledi: ''Üniversiteler bu işlevlerini yerine getirirken ülkenin geçmişini araştırmak, bu gününü sağlam temeller üzerinde kurmak ve geleceğe dönük projeksiyonlar yapmak durumundadır. Bu bir anlamda ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli kuşakların çağın gerekleri doğrultusunda yetiştirilerek, geleceğin bu günden kurgulanmasıdır. Bu bakımdan üniversiteler her ülkede üzerlerine titrenilen, dinamik bir yapıya kavuşturulması hedeflenen eğitim ve öğretim kurumlarıdır. Bilinmelidir ki, yüksek öğretim insana yapılan yatırımın en önemli halkasıdır. Üniversiteler eğitim, öğretim ve nitelikli insan gücü yetiştirme gibi bilimin amaç ve görevleri dışında araştırma yapma, bilgi üretme, yayma ve koruma, topluma önderlik etme ve kamuoyu oluşturma amaçlarını da üstlenmiş, özgür ve özerk kuruluşlardır.''

''EĞİTİME YAPILACAK YATIRIMLARDAN SAKINILMAMALI''

Üniversitelerin çok yönlü çalışmalarıyla, gelişmelere öncülük ettiğini, ülke ve toplumların hayatını zenginleştirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bugün artık toplumların mili gelir artışının sadece yatırım ve iş gücü potansiyeli ile değil, eğitimin önemi bilinerek değerlendirildiğini söyledi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Gelişme hangi ölçü temel alınırsa alınsın nihayet insan gücü ve insan insan kabiliyetiyle mümkün olacaktır. Öyleyse eğitime yapılacak yatırımlardan sakınılmamalı, bu alanda yapılabilecek en büyük fedakarlık göze alınarak imkanlar seferber edilmelidir. Çünkü insan kaynaklarının bir sermaye olduğu eve bu kaynaklara yatırım yapmanın özellikle karlı bir sermaye yatırımı şekli olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle de en iyisi, insanın eğitimi için yapılan yatırımdır. Zira eğitim için yapılan yatırım, bir cari harcama şeklinde algılanamaz. Getireceği sonuçları, yaratacağı katma değeri daha uzun vadeli bir gelecek bakımından düşünmek gerekmektedir.''

Üniversitelere ayrılan payın büyütülmek zorunda olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bir yandan yeni üniversiteler açılırken köklü kurumların da daha farklı bir biçimde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

''Gelişmiş ülkelerdeki kıstaslar ve ülkemizde üniversite önünde yığılmalar göz önüne alındığında yeni üniversitelerin açılması kaçınılmazdır'' diyen Gül, çağdaş beklentiler doğrultusunda yeni politikalar oluşturulmasında yarar gördüğünü dile getirdi.

Türkiye'nin küçük ve merkezden uzak beldelerinde açılan akademik kurumların yapılarının yeniden ele alınması gerektiğini anlatan Gül, ''Buralarda açılacak bir üniversitenin, Ankara ya da İzmir'dekiyle aynı hedeflere yönelmesi hem ütopya hem de kaynak israfıdır'' dedi.

Dünyanın önemli gelişmelere sahne olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, eğitim programlarının da dış dünya ile olan ilişkilerde yaşanan değişim için gerekli olan tutum, tavır ve bilgileri kazandıracak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

ÜNİVERSİTELERİN ROLÜ

Üniversitelerin rolünün kapalı mekanlarda insanlara teorik bilgiler aktarılmasından ibaret olmadığını vurgulayan Gül, şunları kaydetti: ''Üniversitelerin toplumda olup bitenler karşısında sessiz kalmaları elbette mümkün değildir. Üniversiteler kişi ve toplamların karşı karşıya bulunduğu sorunları tanımlayan, neden ve sonuç ilişkisiyle birlikte ortaya koyan ve çözüm önerileri sunan kurumlardır. Üniversitenin bir başka rolü, kesinlikle toplumu aydınlatmak, toplumun sesinin duyurulmasına aracılık etmektir. Üniversiteler bunu yaparken tek yönlü bir görüşün değil, çoğulculuğun, demokrasinin aklın ve bilimin temsilcisi olmalıdırlar.''

Konuşmasında AB sürecine de değinen Gül, eğitim alanındaki çalışmaların da AB üyelik hedefinin temel boyutlarından birini oluşturduğunu söyledi.

Üniversitelerden AB üyeliği yolunda önemli hizmetler beklendiğini belirten Gül, AB'ye entegrasyon sürecinde Avrupa üniversiteleriyle işbirliğine gidilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

''GENÇLİĞİ TOPLUMUN GELECEĞİ OLARAK GÖRÜYORUZ''

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin ''Sokrates ve Erasmus programları'' çerçevesinde Avrupa üniversiteleriyle geliştirdikleri çalışmaların artarak devam etmesinin yüksek öğretimle istenen değişimlerin gerçekleştirilmesinin yolunu açacağını ve bilgi toplumu seviyesine yükselmesine katkıda bulunacağını ifade etti.

Bilim adamlarına herkesten çok görev düştüğünü kaydeden Gül, bu görevleri projeler üretmek ve vizyon çalışmaları yapmak olarak sıraladı. Gençlere de seslenen Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: ''Devletimizin sonsuza kadar yaşaması milletimizin mutluluğu her şeyden önce Türk gençliği olarak sizin benimseyeceğiniz değer ve kavramlara bağlıdır. Sizler aklın ve bilimin rehberliğinde ülkemizi sürekli çağdaşlaşmaya götüreceksiniz. İlerleme ve yenilenmeye daima açık olacaksınız. Biz gençliği toplumun geleceği olarak görüyoruz. Gençleri yönetilmesi gereken bir kitle olarak değil, yönetime hazırlanan, kendisine, görüşlerine ve yaptıklarına değer verilen bir toplumsal güç olarak kabul ediyoruz.''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sözlerini yeni akademik yılın başarılı ve verimli geçmesini dileyerek tamamladı.

(AA)