kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

BBC: Türkiye, AB yoluna yeniden döndü

Yeni Haber
AB'nin, Türkiye ile üyelik müzakerelerini yakında yeniden başlatabileceği bildirildi. BBC, Türkiye'nin "siyasi krizden çıktığı gibi göründüğünü" belirterek "Brüksel, Türkiye'deki gelişmeleri çok olumlu değerlendiriyor. Bunun sonucunda dikkatler, Brüksel'e çevriliyor. Müzakerelerin yakında yeniden açılabileceği umuluyor" dedi.

İngiliz yayın kurumu BBC, "Türkiye, AB yoluna yeniden döndü" başlıklı haberinde Türkiye'nin, "başarılı" bir biçimde yeni hükümetin kurulması ve yeni cumhurbaşkanının seçilmesi ile "siyasi kriz"den çıktığı gibi göründüğünü belirtti.

Brüksel'in de Türkiye'deki gelişmeleri "çok olumlu" gibi değerlendirdiğini kaydeden BBC, "Bunun sonucunda Türkiye'nin durmuş olan AB Klübüne katılma hedefin yeni bir ivme kazanabileceğini yada yeni engellerle karşılanacağını görmek üzere dikkatler yeniden Brüksel'e çevrildi" yorumunu yaptı.

"BRÜKSEL'DEKİ SİYASETÇİLER VE DİPLOMATLAR İHTİYATLI"

Ancak "Brüksel'deki siyasetçiler ve diplomatlar, üyelik müzakerelerinin bu sonbaharda ileriye gidebileceği konusunda ihtiyatlı" diyen BBC, "Bu olumlu hissiyata, Türkiye'deki gelişmeler ve Birliğin başarısız anayasa konusundaki kendi iç krizini çözmüş olduğu umutları neden oldu" ifadesini kullandı.

"ERDOĞAN VERDİĞİ SÖZLERİ YERİNE GETİRDİ"

BBC'ye konuşan Avrupa Parlamentosu'ndaki İngiliz İşçi Partisi grubu lideri Gary Titley ise, Türkiye'deki son siyasi gelişmeleri "çok olumlu" olarak nitelendirdi.

Buna karşın, geleceğin "belirsiz" olmayı sürdüğünü de öne süren Titley, Türkiye'nin seçilmiş yeni bir hükümeti olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için de "Şimdiye kadar çok reform yanlısı olduğunu ve verdiği sözlerini aktif bir biçimde yerine getirdiğini" söyledi.

"ASKERLER KAYGILANDIRIYOR"

AB için kullanılan "Hrıstiyan klübü" ifadesinin "saçmalık ve kabul edilemez" olduğunu da vurgulayan Titley, "Kaygıyı askerlerin nasıl bir tepki vereceğiAncak seçimler öncesi parmaklarının biraz yandığını düşünüyorum" diye konuştu.

BBC de, Avrupa Komisyonu'nun Kasım başında İlerleme Raporu'nu yayınlayacağını anımsatırken şunları söyledi:
"Türkiye, son bir yıldaki siyasi reform eksikliğinden dolayı eleştirilebilir. Bu nedende bazı AB diplomatları ve politikacıları Ankara'nın tüm reformları uzun sürecek bir anayasa sürece dahil etmek yerine bazı kilit reformlarını özellikle ifade özgürlüğü ve dini azınlıkların hakları - hızlı bir biçimde öne alacağını umuyorlar."

Avrupa Parlamentosu'nun da Ekim sonundan önce Türkiye'nin AB üyeliği adaylığı durumuna ilişkin bir karar alacağını anımsatan BBC, diplomatların kararda "Ermeni soykırımı" gibi bazı tartışmalı unsurlara yer verilmemesini olumlu karşıladıklarını kaydetti.
Ancak BBC, söz konusu kararda da müzakerelerin "hedefinin üyelik olduğuna doğrudan bir atıf yapılmadığı"na dikkat çekerek bunun da bazı çevrelerdeki tam üyeliğe olan muhalefeti yansıttığını söyledi.

Bu çerçevede Alman Hrıstiyan demokratları ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin olumsuz yaklaşımına dikkat çeken BBC, yine Sarkozy'nin Avrupa sınırlarının belirlenmesi üzerine "Akil Adamlar" komitesinin toplanması önerisinin, bazı AB diplomatlarınca seçim kampanyası sırasında verdiği Türkiye'nin üyeliğini engelleme sözleri ile kendisini soktuğu durumdan çıkma yolunun olarak değerlendirildiğine de dikkat çekti.

Buna karşın BBC, bazı diplomatların da Fransa'nın sadece tam üyelik durumunda uygulanacak beş başlıkta müzakerelerin açılmaması yolundaki tutumundan kaygı duyduklarını belirterek geçen Haziran ayında Fransa'nın euro ile ilgili başlığı bloke ettiğini anımsattı.

Kıbrıs nedeniyle 8 başlığın da askıya alındığına işaret ettikten sonra BBC, eğer son baharda müzakereler ilerlemezse veya Fransızlar tarafından açık bir biçimde bloke edilen başlıkların sayısı artarsa tamamen farklı bir durum yaratılacağı görüşüne yer verdi. BBC "Şimdilik, sağlık ve tüketici korunması başlıklarında müzakerelerin hızlı bir biçimde açılabileceği umutları var" dedi.

(ANKA)