kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Komutan'dan aidiyet' uyarısı

ANKARA
Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ, "Irak'ın kuzeyindeki gelişmelerin, vatandaşlarımızın bir kısmı üzerinde yeni bir aidiyet modeli yaratabileceğine dikkat edilmelidir" dedi..
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kuzey Irak konusunda yıllardır devlet kademelerinde duyulan "Kürt devleti" endişesini ilk kez "aidiyet modeli" vurgusuyla dile getirdi. Orgeneral Başbuğ, Kara Harp Okulu'nun yeni öğretim yılı açılışında ilk dersi verdi. Konuşmanın konusunu, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin temel unsurlarını oluşturan ulus devlet, üniter devlet ve laik devlete yönelik tehdit ve risklerin değerlendirilmesi" olarak belirleyen Başbuğ, özellikle terör, Kuzey Irak, ABD ile ilişkiler ve anayasa değişikliği konularındaşu mesajları verdi:

SİYASET-ASKER İLİŞKİSİ: Terörle mücadele politik makamlar ile asker arasındaki ilişkilere klasik bakış açısı ile bakılmamalıdır. Politik ve askeri makamlar arasında-elbette yasalarda mevcut yetki ve sorumluluklara karşılıklı saygı gösterilerek- ortak görüş ve kararlara ulaşılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmalı.

MÜCADELE NEDEN UZADI: Terörle mücadelenin uzamasının ana nedenlerinden biri, Türkiye'nin güvenlik, ekonomi, sosyo-kültürel ve psikolojik alanlardaki faaliyetlerini paralel ve eş zamanlı yürütememesidir.

PKK DA GÜVENLİK OLMASIN DİYOR: Bir kısım insanlar, 'Terörün yok edilmesi güvenlik alanındaki mücadele ile olmaz. Başka alanlarda tedbirler alınması ve çözümler üretilmesi gereklidir' diye düşünüyor. Bu yaklaşım yanlış ve eksiktir. Burada kastedilen 'Güvenlik alanında mücadele etmeyelim, diğer alanlarda mücadele edelim' düşüncesini, örgüt savunuyor.

NE HATALAR YAPILDI: 'Güvenlik güçleri terör örgütünün silahlı kadrosuna büyük zayiat verdirdi, ama örgüt hâlâ neden var?' 1- Örgüte katılımın tam olarak engellenememesidir. Bu görev devletin bütün kurum ve kuruluşlarınındır. 2- Örgüt çok zor durumlara düşmüş ancak yapılan bazı hatalar ve ortaya çıkan şartlardan çok iyi yararlanarak durumunu tekrar düzeltmiştir. Koşullar maalesef örgütün lehine cereyan etmiştir. (Örnek: İran-Irak savaşı, Halepçe olayları, 1'inci Körfez/Irak savaşı, 2'nci Irak savaşı) 3- Hataların başında terör eylemlerinin azaldığı bazı dönemlerde örgütün bittiği yanılgısına düşülmesi vardır.

AİDİYET MODELİ: Kuzey Irak'taki gelişmeler Türkiye'nin geleceğini ve güvenliğini tehdit edebilecek boyutlara ulaşma yolunda oldukça mesafe almıştır. Türkiye'nin Irak'la ilgili kaygı ve sorunlarını şöyle ifade edebiliriz.

* Irak gerçekten toprak ve siyasi bütünlüğünü koruyabilecek midir? Bu soruya bugün net yanıt verilemez.

* Irak'taki etnik ve bölgesel mücadelenin çözümü, politik gücün ve gelir kaynaklarının paylaşımıyla ilgili denge kurulmasıyla bulunabilir.

* Irak'ın kuzeyindeki oluşum ve gelişmelerin bu bölgede Kürtlere tarihte hiç olmadığı kadar siyasal, hukuki, askeri ve psikolojik güç kazandırdı. Bu durumun, vatandaşlarımızın bir kısmı üzerinde yeni bir aidiyet modeli yaratabileceğine dikkat edilmelidir.