kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB Türkiye'yi madeni Euro'lardan sildi

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
AB Türkiye'yi madeni Euro'lardan sildi
AB Konseyi'nin, gelecek yıl tedavüle girecek yeni madeni euro paralarının arkasındaki haritadan Türkiye'yi sildiği bildirildi.

Karara karşı çıkan iki İtalyan milletvekili de, Konsey'in "bilinçli ve gizlice" Türkiye'yi haritadan sildiğini belirterek büyük tepki gösterdi.

Financial Times gazetesine göre, Avrupa Komisyonu, gelecek yıl tedavüle girecek yeni madeni euro paralarının arkasında yer alacak olan Avrupa haritası için tüm Türkiye'yi de kapsayan ve Hazar Denizi'ne kadar uzanan bir haritayı önermişti.

"HARİTA SÖMÜRGECİLİK STİLİ BİR ÇİZİMLE DEĞİŞTİRİLDİ"

Ancak AB üyesi ülkelerin hükümetlerinin temsil edildiği AB Konseyi'nin özel bir toplantıda Komisyon tarafından önerilen haritanın değiştirildiğini kaydeden Financial Times, Konsey'in, haritayı "sömürgecilik stili" bir yaklaşımla ile yeniden çizdiğini belirtti.

İngiliz gazete de, böylece "AB üyesi Kıbrıs'ın Türkiye'nin altındaki gerçek konumundan çekilerek yüzlerce kilometre daha Batı'da Girit adasının yanında gösterildiği"ne dikkat çekti.

Bu arada, Avrupa Konseyi'nin bu kararına Avrupa Parlamentosu'nun iki İtalyan liberal milletvekili büyük tepki gösterdi. Marco Cappato ve Marco Parnella adlı AP üyeleri, "Konseyi, bilinçli ve gizlice Türkiye'yi eurodan sildi" dediler.

Cappato ve Pannella ayrıca, "Üyelik müzakerelerinin sürdürüldüğü demokratik bir ülke Türkiye" haritadan dışlanırken "Beyaz Rusya gibi diktatörlükler"e yer verilmesini kınadılar.

Financial Times de, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başladığı 2005'den beri sorunlu olduğunu belirterek "Birçok AB politikacısı, şimdi tam üyelik yerine 'imtiyazlı ortaklık'ı tercih ediyor" diye yazdı.

Avrupa Komisyonunca söz konusu iki İtalyan parlamenterine gönderilen bir mektupta haritaya ilişkin "son karar"ın Konsey tarafından verildiği doğrulandığını kaydeden gazete, Cappato ve Pannella'nın haritanın değiştirilmesini istediklerini de bildirdi.

(ANKA)