kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Öğrenci harçları zamlandı

Yeni Haber
Üniversite öğrencileri arasında ''harç'' olarak adlandırılan katkı paylarına ortalama yüzde 5 oranında zam yapıldı.

Öğrencilerin, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında üniversitelerine ödeyecekleri katkı payları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, 31 Temmuz 2007 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

En yüksek katkı payını, öğretim süresi 6 yıl olan tıp fakültesi öğrencileri ödeyecek. Tıp fakültelerinde her bir öğrencinin devlete ortalama yıllık maliyeti 13 bin 351 YTL'yi bulurken, bunu 4 bin 817 YTL ile diş hekimliği, 3 bin 665 YTL ile eczacılık fakülteleri ve tıbbi biyolojik bilimler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programları izliyor. Öğrenci başına maliyet mühendislik, mimarlık fakültelerinde 2 bin 627, fen fakültelerinde 2 bin 200 YTL, ilahiyat, eğitim, edebiyat fakültelerinde bin 763 YTL, hukuk, iktisat ve işletme fakültelerinde bin 984 YTL olarak belirlendi.

MİKTARLAR

Katkı payı miktarları tıp fakültelerinde 483 YTL'den 508 YTL'ye, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde 403 YTL'den 424 YTL'ye, veteriner fakültelerinde 315 YTL'den 331 YTL'ye, tıbbi biyolojik bilimler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programları, teknik eğitim fakülteleri 230 YTL'den 242 YTL'ye İTÜ İşletme Fakültesi 328 YTL'den 345 YTL'ye, mühendislik, mimarlık, mühendislik-mimarlık, inşaat, makine, maden, elektrik-elektronik, kimya metalürji, mühendislik ve teknik, uçak ve uzay bilimleri, ziraat ve orman fakülteleri 317 YTL'den 332 YTL'ye, gemi inşaat ve deniz bilimleri, deniz bilimleri, su ürünleri, denizcilik, tekstil teknik ve tasarım, sanat ve tasarım, güzel sanatlar fakülteleri 258 YTL'den 272 YTL'ye, fen, fen-edebiyat (fen programı), Dil ve Tarih-Coğrafya, ilahiyat, eğitim, mesleki eğitim, sağlık eğitim, endüstriyel sanat eğitim, ticaret turizm eğitimi, mesleki yaygın eğitim, eğitim bilimleri, edebiyat, iletişim bilimleri ve iletişim fakülteleri 232 YTL'den 244 YTL'ye, hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler 256 YTL'den 269 YTL'ye yükseltildi.

YÜKSEKOKULLAR

Yüksekokullar içinde de en fazla katkı payını devlet konservatuvarı ve sivil havacılık ve yabancı diller yüksekokulu öğrencileri ödeyecek.Katkı payları devlet konservatuvarlarında 481 YTL'den 505 YTL'ye, sivil havacılık ve yabancı diller yüksekokullarında 384 YTL'den 403 YTL'ye yükseltildi.

Mesleki teknoloji, tütün eksperliği, ev ekonomisi yüksekokulları öğrencileri 195, bankacılık ve sigorta, uygulamalı bilimler, ilahiyat meslek, sağlık, hayvan sağlığı, endüstriyel sanatlar, takı teknolojisi ve tasarımı, beden eğitimi ve spor, spor bilimleri teknolojisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon, sağlık teknolojisi, hemşirelik, sosyal hizmetler, sağlık idaresi, ulaştırma, turizm ve otelcilik işletme ve turizm işletme ve otelcilik ve engelliler entegre yüksekokulları ile tapu kadastro, sağlık hizmetleri, sivil havacılık, sosyal bilimler teknik bilimler, yerel yönetimler, su ürünleri ve adalet yüksekokulları öğrencileri 163 YTL katkı payı verecek.
Lisastüstü öğrenim ücreti 211 YTL'den 222 YTL'ye çıkarıldı.

İKİNCİ ÖĞRETİM

Örgün öğretim gören öğrencilerin derslerini tamamlamasının ardından öğleden sonra veya akşam öğrenim gören ''ikinci öğretim'' öğrencilerinin katkı payı miktarları da yeniden belirlendi.

Katkı payları ikinci öğretim öğrencilerinden ortalama öğrenci maliyetinin yaklaşık yarısı kadar alındığı için miktarlar örgün öğretim öğrencilerinden daha yüksek olarak belirleniyor.

İkinci öğretimde veteriner fakülteleri ve tıbbi biyolojik bilimler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programları bin 833 YTL, teknik eğitim fakülteleri 987 YTL, mühendislik, mimarlık, inşaat, makini, maden, elektrik-elektronik, kimya metalürji, uçak ve uzay bilimleri, ziraat ve orman fakülteleri bin 314 YTL, gemi inşaat, deniz bilimleri, su ürünleri, denizcilik, sanat ve tasarım, güzel sanatlar fakülteleri bin 655 YTL, fen, fen-edebiyat (fen programı) fakülteleri bin 101 YTL, hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri 993 YTL, dil tarih ve coğrafya, ilahiyat, eğitim mesleki eğitim, sağlık eğitim, endüstriyel sanat eğitim, ticaret turizm, mesleki yaygın eğitim, eğitim bilimleri ve edebiyat fakülteleri 882 YTL, fen-edebiyat fakültesi (edebiyat ve sasyal program), iletişim bilimleri ve iletişim fakülteleri 828 YTL katkı payı ödeyecek.

Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin geçen yıl 58 YTL olan katkı payları bu yıl 61 YTL olarak belirlendi.

Katkı payları, öğrenciler tarafından yükseköğretim kurumlarınca kamu bankalarından herhangi birinde açtırılan hesaba yatırılacak. YURTKUR'dan katkı kredisi almaya hak kazanan öğrenciler adına belirlenen katkı payı miktarları, bu kurum tarafından ilgili üniversiteye aktarılacak.Katkı kredisi almayan öğrenciler eğer süresi içinde katkı payı miktarını ödemezlerse kayıtları yapılmayacak ve yenilenmeyecek. Katkı payları eğitim-öğretim yılı başlarında kayıt olma ve yenileme sırasında iki eşit taksitte ödenecek.

(AA)