kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Camlı Köşk'te yabancı konuklara ayrılan bir salon...

864 rakımlı tepe basın için açıldı

Ceyda KARAASLAN ANKARA
Cumhurbaşkanı olduğu takdirde Köşk kapılarını açacağını söyleyen Abdullah Gül, sözünü tuttu. 7 yıldır kapalı olan kapılar gazeteciler için açıldı. Yakında halka açılacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
864 rakımlı tepe basın için açıldı
Cumhurbaşkanı olduğu takdirde Köşk kapılarını halka açacağını taahhüt eden Abdullah Gül sözünü tuttu. Yedi yıldır içine kapanıp kalan Çankaya Köşkü'nün kapıları dün gazeteciler için açıldı. Çankaya yerleşkesinin halka açılma çalışmaları son sürat devam ederken, başlangıç olarak 100 gazeteciye Köşk'ün en merak edilen alanları gezdirildi. Basın mensuplarına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün basın danışmanı Ahmet Sever, Basın Bürosu Şefi Fügen Türkan ile Sosyal Hizmetler Müdürü Burhan Eryılmaz eşlik etti. İşte Çankaya yerleşkesinin Atatürk zamanında yaptırılan Pembe Köşk'ünden Başyaverlik Binası'na, 1930'lı yılların en lüks villası Camlı Köşk'ten Sosyal Hizmetler binasına kadar en merak edilen ayrıntıları:

ÜNLÜLERİN HEYKELİ
Çankaya Köşkü'nün en önemli alanları arasında Yeni Hizmet Binası, Pembe Köşk ve Çankaya Köşkü bulunuyor. Cumhurbaşkanının makam katının da yer aldığı binanın girişinde konukları pirinçten yapılan ünlü Türklerin heykelleri karşılıyor. Bu ünlülerin arasında Piri Reis, Namık Kemal ve Mimar Sinan da var. Kenan Evren döneminde yapılması kararlaştırılan yeni hizmet binasında resepsiyon salonları ile basın toplantı salonu yer alıyor. 29 Ekim 1993'te kullanılmaya başlanan Hizmet Binası da 1997'de yapımına başlanan resepsiyon salonu 2 bin 650 metrekarelik alanıyla 2 bin 500 kişiyi ağırlayabiliyor. Bu bina devletin en gizli toplantılarına da ev sahipliği yapıyor. Devletin en önemli kararları yeni hizmet binasındaki Kırmızı salon ve MGK salonlarında alınıyor. Hizmet binasının bürokratik havası Pembe Köşk'te tarihi bir kokuya bürünüyor. Çünkü, Atatürk'ün isteği ile 1932 yılında hizmete giren Pembe Köşk, Çankaya yerleşkesi içinde en az tadilat yapılan bina. Avizelerinden tavan desenlerine kalorifer peteklerinden halılarına kadar özgünlüğü hiç bozulmayan Pembe Köşk'ün yalnızca mutfak ve tuvaletlerinde yenilemeler yapılmış. Zeminle birlikte iki katlı yapılan Pembe Köşk'ün giriş katı çalışma ve konukların kabul edildiği alan, üst kat ise cumhurbaşkanının rezidansı olarak kullanılıyor.
Haberin fotoğrafları