kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Ülke kısaltmalarında karmaşa

BİR okurumuz, Süper Bulmaca'nın yenilenmesine teşekkür ediyor, ama şikâyetini de ekliyor. Bazı ülkelerin kısaltmalarında -okura göre, çelişkili cevaplar var. Mesela, Libya'nın kısaltması bir yerde LAR, bir başka yerde LBY. Diğer örnekler: Çad (TD-TCD), Kongo (COG-CG), Sudan (SD-SDN), Mısır (ET-EG).
Okurumuz soruyor:
Hangisi doğru bunların?
Karmaşık, ilginç bir konu. Çünkü ülkelerin kodları (plaka, internet, spor) çok değişken. Asistanım Şebnem Erişen'in kapsamlı araştırması sonucunda şu ortaya çıktı: Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) ülkeler için hem iki hem de üç harfli kod belirlemiş. Türkiye TR ve
TUR kodlarına sahip. Internet Otoritesi (IANA) kendine göre ülke adresleri belirlemiş: Türkiye (tr), Yunanistan (gr), İtalya (it) gibi. Ayrıca Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin kendi kodları var. Araç plakalarında ülke kısaltmaları da BM tarafından belirlenmiş.
Bulmacalarda hangi kısaltmanın istendiği belirtilmeli ki, kafa karışmasın.
Okurun verdiği örneklere baktığımızda Mısır ve Libya'da plaka kısaltmaları var, ama diğerleri iki veya üç harfli kısaltmalar.
Tekrarlayalım: Bulmacada hangi kısaltmanın (plaka, iki harfli, üç harfli, spor veya internet) istendiği açıkça belirtilmeli.