kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Sorumlu reyting şirketleri, ne yaptıklarının farkında değiller'

Eski Fed Başkanı Greenspan, mortgage krizinin sorumlusunun kredi derecelendirme şirketleri olduğunu belirterek "Bu şirketleri yeni kanunlarla sınırlamak yararlı olur" dedi..
ABD Merkez Bankası (Fed) eski başkanı Alan Greenspan, derecelendirme şirketlerini sert bir dille eleştirerek bu kuruluşların halen yaşanmakta olan mortgage krizinin baş sorumlularından biri olduğunu söyledi. Greenspan açıklamasında, "Sorunun temelinde yatan asıl konu insanların, derecelendirme şirketlerinin yaptıkları işi gerçekten de bilerek yaptıklarını düşünmeleriydi. Ancak bu şirketler ne yaptıklarını kesinlikle bilmiyor. Derecelendirme şirketlerini yeni ve özel kanunlarla sınırlamanın yararlı olacağını sanmıyorum. Sektör kendini zaten yeniden düzenliyor. Derecelendirme şirketlerinin tavsiye ettiği ancak şu sıralar yatırımcıları büyük zarara sokan mortgage kredilerine bağlı olarak hazırlanan yatırım araçlarının ne kadar güvenilir olduğunu artık herkes gördü" dedi.

HEDGE FON BATIŞLARI SÜRER
Yaşanan krizle ilgili olarak kendi döneminde faizlerin uzun süreyle düşük tutulmasına yönelik eleştirilere de yanıt veren Greenspan, "Amerikan Merkez Bankası'nın elinde küresel piyasalarda oluşan dinamiklere karşı kullanabileceği fazla bir güç yok. Fed piyasalarda yaşanan her sıkıntıya çare olamaz" dedi. Özellikle yaptıkları büyük satın almalarla dikkatleri üzerlerine toplayan hedge fonlara yönelik eleştirileri de değerlendiren Greenspan, "Hedge fonlar kürsel piyasaların esnekliği bakımından önemli görevler üstleniyor. Ancak bu şirketlerin faaliyetleri nedeniyle piyasalara herhangi bir zarar geleceğini mümkün görmüyorum. Bu yıl ve gelecek yıl daha çok sayıda hedge fon şirketi batabilir" diye konuştu.