kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD Doları dünyada 22 yıl önceki sınırına kadar düştü

RAHİM AK
Amerikan Doları uluslararası piyasalarda dikkate alınan 6 para biriminden oluşan sepete karşı, ABD ekonomisinin durgunluk yaşadığı 1985'teki seviyesine geriledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
ABD Doları dünyada 22 yıl önceki sınırına kadar düştü
Dünyada bütün finans uzmanlarının takip ettiği 6 para biriminden oluşan sepete karşı ABD Doları'nın değeri 22 yıl sonra tekrar 80'in altına indi. En son Amerikan ekonomisinde resesyon (durgunluk) ve enflasyonun birlikte yaşandığı ardından da kara pazartesinin geldiği 1985 yılında 6 para biriminden oluşan sepet değeri 80'in altına inerek 9 Nisan 1992'de 78.1 olan dolar, geçen hafta cuma günü 79.3'e düşerek bu tarihi değere yaklaştı. Doların Euro karşısındaki değeri de aynı gün 1.41 ile tarihi düzeye çıkmıştı. Amerikan Merkez Bankası Fed'in geçen hafta 50 baz puan faiz indirmesiyle dünya piyasaları rahatlarken dolar, tüm para birimlerine karşı değer kaybetmeye başladı.

AVRUPA BUNA DAYANAMAZ
ABD'nin faiz indirmesiyle enflasyon ve faiz oranı arasındaki makasın daralmasıyla yükselen enflasyon ve büyüme endişeleri doların değer kaybetmesinde başlıca rolü oynuyor. Ancak uzmanlar düşük değerli dolara karşı özellikle ihracatla ayakta duran Avrupa ekonomilerinin değerli Euro ve diğer para birimleri ile daha fazla dayanamayacağı konusunda birleşiyor. Buna göre eğer ABD'de büyüme ve enflasyona ilişkin verilerde faiz indirimine rağmen bir iyileşme olmaz ve Fed ikinci kez faiz indirimine giderse Avrupa Merkez Bankası da (ECB) faiz indirimi ile Euro'nun daha fazla değerlenmesini engellemeye çalışabilir.

BİZİM SEPET DE SINIRA GELDİ
Diğer yandan dolar, Türk Lirası karşısında da 1.22 YTL ile 6 yıl öncesine dönerken 1 dolar ve 1 eurodan oluşan sepet karşısında da YTL'nin tarihi güçlü seviyelerine geldiği gözleniyor. Sepet değeri daha önce Merkez Bankası'nın müdahale ettiği seviyeler içine girdi. 2.93 YTL'ye kadar indi. Merkez son olarak Şubat 2006'da sepet değeri 2.91 YTL'yken alım yapmıştı. Ancak bu kez Merkez Bankası'ndan doğrudan alım beklenmiyor. Bunun nedeni ise halkın ve bankaların elinde bulunan döviz bolluğu. Ancak piyasa uzmanları Merkez'in bütün gelişmekte olan ülkelere göre yüksek olan faiz nedeniyle faiz indirimi yoluyla dövize destek olacağı kanısını taşıyor. Merkez'in eylül enflasyonunu gördükten sonra ekim başında sürpriz bir indirim daha yapması beklentiler arasına eklendi.