kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Kibrit çakmak

Gazete peş peşe çıkan orman yangınlarına karşı duyarlı. Peki, doğa düşmanı odaklara kundaklama yöntemlerini anlatmak doğru mudur?.
Bodrum'un Milas ilçesi yakınında geçen pazar günü çıkan orman yangınıyla ilgili haberler SABAH'ta geniş yer buldu. Gazete, olaya verilen önemin altını çizerek, sabotaj ihtimaline dair kuşkuya ağırlık veren haberlerin yanında bir de duyuru yayınladı.
Duyuruda, "gün aşırı on binlerce ağaç kaybedildiği, cennet köşelerin kömür bahçesine dönüştüğü" kaydedilerek, "SABAH cennet köşelerin rant uğruna yağmalanmaması için konunun takipçisi olacak, orman teröristlerinin en büyük cezayı alması için elinden geleni yapacak" deniyordu.
Ancak, aynı sayfada, yanda yer alan bir ek haber çok sayıda okurun "bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" mealinde tepkilerine yol açtı.
Milli İstihbarat ve Jandarma Devreye Girdi başlıklı haberin ilk bölümünde sabotaj kuşkusu nedeniyle ulusal güvenlik kaygılarının ağır bastığı, MİT ve Jandarma istihbaratının çalışma başlattığı vurgulanıyordu.
Tepkiyi çeken, haberin geri kalan bölümüydü. Burada, "fantezi sayılacak yöntem" şeklinde bir ihtiyat ifadesi ardından, ormanda evcil hayvanların kullanılmasıyla nasıl kolayca yangın çıkartılabileceği ayrıntılarla anlatılmaktaydı.
Bodrum'dan arayan Fahir Alkılıç, "Bu nasıl sorumsuzluktur? Bir yandan kundakçılara savaş açarken, diğer yandan orman düşmanı teröristlere, mafyaya 'bakın böylece ormanı yakabilirsiniz' diye yol gösteriyorsunuz. SABAH'ı sorumluluğa davet ediyorum" şeklinde tepki gösterdi.
Aldığım açıklama şu: Eski bir Türk filminde benzer bir kundaklama senaryosu varmış. Yangınla ilgili bir TV haber programında da bu senaryodan söz edilmiş. SABAH'ta tepki toplayan o ayrıntılar ona atfen metne girmiş. Yazı İşleri'nden de "bu ayrıntı o günlerde söylenti olarak dolaşıyordu" cevabını aldım. Bir muhabir ise "yangın çıkarmak isteyen zaten çıkarır" dedi.
Yorum: Bu açıklamaların hiçbiri tatmin edici değil. Etik kaygısına dayalı, sorumlu yayıncılık gereği, editörlerin o ayrıntıları haberden çıkarması gerekirdi. Okurları haklı buluyorum. Bu gazete suikast, bombalama, terör ve intihar haberlerini tabii ki veriyor, ama "bomba nasıl hazırlanır", "mayın nasıl döşenir?", "hangi yöntemle intihar etti?" gibi taklit edilmeye açık ayrıntıları koymuyor . SABAH eğer cana, mala ve doğal varlığa sahip çıkacaksa, teröre ve kötülüğe yol gösterici ince ayrıntılara karşı da özenli olmalı.