kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tayfun Acarer

Türkçe bilmeyen cep giremez!

TK, aldığı kararla Türkçe karakter desteği olmayan cep telefonlarının 1 Temmuz 2008'den itibaren Türkiye'ye girişini yasakladı. GSM operatörleri de 1 Ocak 2008 itibariyle çift mesaj ücreti alamayacak..
Daha önce SABAH'ın gündeme taşıdığı Türkçe kısa mesajlara çift SMS ücreti uygulanması konusu için kesin çözüm belli oldu. Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) 18 Eylül tarihinde aldığı kararla; 1 Ocak 2008'den itibaren GSM operatörleri Türkçe karakter sorunu yüzünden gidecek çift kısa mesajdan birinin ücretini alamayacak. 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Türkçe karakter sorunu yaratan telefonların da yurda girişi yasaklanıyor. Şu anda piyasada satılan hiçbir telefonun Türkçe karakter desteği bulunmuyor. Bu karar cep telefonu üreticilerini ve operatörleri doğrudan etkiliyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, tüketicinin mağdur olmaması için gerekli hazırlıkları yapacaklarını belirterek, şu açıklamayı yaptı: "Sorunun çözümü için cep telefonu operatörlerinin yapacağı çalışma konuyu kökten çözemez. Cep telefonu üreticilerinin de aktif olması gerek. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği nezdinde yapılacak girişimlerle Türkçe karakterler standartlarla eklenebilir. Bu girişim için daha aktif olmalarını bekliyoruz." Konuyla ilgili olarak Avea Kurumsal İletişim Müdürü Pınar Kaya kararın kendilerine henüz ulaşmadığını, ancak TK'nın aldığı karara uyacaklarını söyledi.

DENGELER DEĞİŞİR
TÜTED ve TEDER, Telekomünikasyon Kurumu'nun kararıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bu kararın cep telefonu üreticilerini son derece zorlayacağını ve pazar dengelerini değiştirebileceğini düşünüyoruz. Cihaz üreticileri ile birlikte Uluslararası GSM Birliği (GSMA) gibi uluslararası kurumlara taşıyarak sorunun kökten halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz. konuda cihaz üreticilerinin daha aktif olması gerekiyor."