kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çinli oyuncak köleleri

(Yeni Aktüel)
Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin, oyuncak üretiminde de liderliği kimseye bırakmıyor. Ancak binlerce işçinin ödediği ağır bedeller karşılığında! Çinli oyuncak işçileri sağlıksız koşullarda 'köle' gibi çalışıyor. Aldıkları maaş ise ürettikleri oyuncakların fiyatlarının yanında 'devede kulak' gibi kalıyor..
Spiderman'ler, dinozor robotlar, Pony'ler ve Teletubbie'ler... Onlar, vitrinlerde en fiyakalı halleriyle sırıtan; dünyanın her yerinde ailelerin çocuklarına almak için birbirleriyle yarıştığı meşhur oyuncaklar... Oysa hepsi, karınlarını ancak doyurabilen ve dünyanın nasıl bir para harcama çılgınlığına kapıldığını kendileriyle kıyaslayarak anlamaya çalışan Çinli işçilerce yapılıyor. Bir işçinin, çalıştığı oyuncak fabrikasından aldığı aylık maaşsa, bu oyuncaklardan bir tanesinin; mesela bir gameboy'un fiyatının yanında devede kulak kalıyor.

AYDA 200 SAAT ÇALIŞILIYOR
Çinli işçiler son derece zor hayat şartlarının üstesinden gelebilmek ve dünyanın oyuncak ihtiyacını karşılamak için durmaksızın emek veriyor. Çin yasaları işçilerin günde 7 saatten fazla çalıştırılmaması gerektiğini söylese de, ülkedeki fabrikalarda normal şartlarda belirlenen rakamdan ayda 200 saat daha fazla çalışılıyor. Tüm bu tablo içinde en ironik olana gelince: Çin'de 286 milyon çocuk yaşıyor ancak ülkede bir ailenin çocuğuna oyuncak alabilmek için yılda harcayabileceği para sadece 3 dolar. İşçilerin kazançları ise ayda ortalama 60 dolar civarında!

SAĞLIKLARI TEHLİKEDE!
Çinli işçiler için hayat, mesai saatleri dışında da toz pembe değil. Özellikle evlerinden uzakta olanlar, yaşamlarını fabrikanın sağladığı birkaç metrekarelik odalarda sürdürüyor. Üstelik odalarını 15 kişiyle paylaşmak zorunda kaldıkları bile oluyor. Sigortanın esamesinin bile okunmadığı bu ortamda, sağlıkla ilgili verilerse insanı dehşete düşürecek cinsten. Binlerce işçinin çoğu zaman aç yatması artık sıradan bir durum. Çin'de her yıl 135 binden fazla işçi iş kazasında yaşamını yitiriyor. Fabrikalarda kullanılan renkli sprey boyaların çoğu toksin içeriyor. Bu yüzden de boyama kısmında çalışan işçilerin büyük bir kısmı nefes darlığı çekiyor. Daha da vahimi, sadece Guangdong Bölgesi'nde her gün 30 işçi, kimyasal maddelerin ve malzemelerin olumsuz etkilerinden dolayı ciğerlerini kaybediyor.
Haberin fotoğrafları