kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Özgür Ulusoy, Ertan Çalışkan, İrfan Alış ve Serdal Ersoy’dan (soldan sağa) oluşan grup ‘Peyk’, ‘Suluşaka’ isimli kliplerinde kullandıkları çocukluk resimleriyle ilgili herkesin ‘Siz Pink Floyd musunuz da bu resimleri koyuyorsunuz’ dediklerini anlatıyor.

Peyk şikayetçi: Pink Floyd falan değiliz!

'Suluşaka' albümüyla dikkat çeken, ismi Farsça'da 'uydu' anlamına gelen rock grubu 'Peyk' artık sıkılmış: Klipte çocukluk fotoğraflarımızı kullandık diye bizi Pink Floyd ile kıyaslıyorlar. Ya ne alakası var!..
Türk rock müziğinin genç gruplarından 'Peyk', 12 yıllık dostluk ve müzik birikimini 'Suluşaka' isimli bir albümde biraraya getirdi. Temeli 1991 yılına dayanan 'Peyk'; İrfan Alış, Serdal Ersoy, Ertan Çalışkan, Özgür Ulusoy ve Barış Tokgöz'den oluşuyor. Şarkılarında rock, blues ve reggae'nin yanı sıra arabesk öğelerine, ince keman ve piyano sololarına da rastlanan grup, hiç kimsenin uydusu olmadıklarını söylüyor. 'Peyk'le albüm maceralarını konuştuk.

* 'Peyk' ismi nereden çıktı ? İrfan: Ertan bir gün rüyasında görmüş. Albümün ismini öyle koyduk. Ertan Çalışkan: Aslında rüyamda görmedim ama öyle uyandım. Özgür'le, grubun adının eski bir şey olması fikrimiz vardı. 'Peyk' de oldukça eski ve Farsça bir kelime. Özgür: Ben zaten 'Peyk'in ne olduğunu bilmiyordum. Ertan sorduğunda, 'O ne ya?' deyip kaldım. Uydu demekmiş. İrfan: Bir şekilde uydu yani. Biz zaten hiç kimsenin uydusu olmayacağız.

BİZİ KİMSE TANIYORDU

* Albümden önce sahne aldınız mı? Özgür Ulusoy: Bu zamana kadar hiçbir yerde program yapmadık. Sadece iki yerde çaldık. Onlar da albüm çıkışından sonraydı zaten. Hatta albüm galasını da eş dost arasında yaptık. Klibimizi çekeli ise bir yıl oldu. İnternete verdik, daha sonra albüm yaptık. O zamandan beri de internet sitemiz vardı ama bizi kimse bilmediği için siteyi tıklayan da yoktu.

* Tarzınız bir yana 'Suluşaka' klibinizle hayli dikkat çektiniz... İrfan: Biz bu albüm için hiçbir şeyi düşünüp, planlamadık. Aklımızdaki tek şey bu klibi yapıp internete vermekti. MTV Türkiye'de iki hafta 1 numarada kaldık. Onlar bizi çok sevdiler. Özellikle de klip olarak... Kimi kanallar da pek iplemediler bizi. İnsanların ne tepki verecekleri önemli değil. Önemli olan bizim, bundan ne kadar zevk aldığımız.

BİRİKİMLERİ DEĞERLENDİRDİK

* 14 senedir albüm yapma fikriniz yoktu, nedir kararınızı değiştiren şey? Özgür: İrfan bir ara Fransa'ya gitti. Sevgilisi vardı orada... Oradan döndükten sonra "Biz niye albüm yapmıyoruz ki?" dedi ve biz de yaptık. İrfan: Ben çok gezdim. Okul tatillerinde yurtdışına çıktım çok kez... İnsanlar birbirlerine benziyorlar ama bir o kadar da farklılar. Ben nedense başka ülkelerde yabancı olma duygusunu sevdim hep. Nereye gittiysem de fazla kalmadım. Şarkı sözlerime de bunlar yansıdı. Burayı, çok özlediğimi fark ettim ve birikimlerimizi değerlendirmek istedim.

* Soundunuz hakkında bilgi verir misiniz? İrfan: Bizim kirli bir sound'umuz var. Şarkı sözlerimizi bile değiştirmedik. 91 yılından beri aynı şarkıların üzerinde oynayıp oynayıp, 25-50 versiyonlu hallerini yaptık. Bizim müziğimizde gerçekçilik var.

* Hayranlarınıza müzikle ilgili bir öneriniz var mı? İrfan: Müzikle uğraşmak çok güzel bir şey. Boş boş gezmekten çok daha keyifli. Bence herkes eline gitar alsın ve şarkı yapsın. Tanınması hayal değil... (Cosmopolitan Dergisi)
Haberin fotoğrafları