kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Dolar yıl sonunda 1.24 YTL'ye iner"

EKONOMİ
UniCredit Türkiye uzmanı Evans, global dalganın etkisiyle Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmeyeceğini bu temkinlilik nedeniyle doların da yıl sonunda 1.24 YTL olacağını söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
"Dolar yıl sonunda 1.24 YTL'ye iner"
UniCredit Türkiye uzmanlarından Simon Quijano Evans, "YTL'de son derece olumlu gelişmeler olacak. 2008 yılında dolar 1.24 YTL olacak. Çünkü Merkez Bankası piyasayı çok temkinli yönetiyor'' şeklinde konuştu. Evans, global krizin etkilerinin hissedilecek olmasından dolayı Merkez Bankası'nın şu anda faiz oranlarını düşüremeyeceğini de savundu. Yapı ve Kredi Bankası ana hissedarlarından UniCredit'in 4 yıldır düzenlediği Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki Gelişmekte Olan Piyasalar (EEMEA) Konferansı'nın bu yılki toplantıları İstanbul'da yapılıyor.

ENFLASYON TUTMAYACAK
Etkinlik kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Evans, Merkez Bankası'nın yıl sonu için yüzde 4 enflasyon hedefi bulunduğunu hatırlatarak, "Merkez Bankası, enflasyon hedefini ikinci kere gıda fiyatlarındaki artıştan dolayı tam tutturamayacak olabilir'' dedi. Evans, yüksek faizin belli ölçüde koruma sağladığını, Merkez Bankası'nın temkini elden bırakmaması gerektiğini belirtti. Evans, "Bence enflasyon 2008 yılı sonunda yüzde 5 seviyesine kadar inecek. Merkez Bankası şu anda beklemelidir. Çünkü global bir etki yaşanabilir. Global krizlerin etkilerinin burada hissedilecek olmasından dolayı Merkez Bankası şu anda faiz oranlarını düşüremez, düşürmeye başlayamaz'' görüşünü dile getirdi. Evans, özel sektörün borçlanması ile ilgili olarak da vadelerin artırıldığını, borçlanma seviyelerinin de yüksek olmadığını kaydetti. Evans, Türkiye'nin yabancı doğrudan yatırımlarda çok daha cazip hale geleceğini, şirketlerin büyüme potansiyelinin borç riskini azalttığını kaydetti.

RİSKE EN AÇIK ÜLKE
Evans, Türkiye'nin carry trade çerçevesindeki olası bir değişiklikle bağlantılı olarak riske en açık ülke olduğunu da kaydetti. Evans, Türkiye'nin son 15 yıldır geleneksel olarak gelişmekte olan piyasalar arasında yüksek riskli bir yatırım alternatifi olduğunu belirterek, "Türk hükümeti ekonomiyi, borç durumunu ve mali bütçeyi normalleştirmek için büyük atılımlar gerçekleştirdi. Bunun sonucunda enflasyonda sağlanan düşüş söz konusu riski uzun dönemde hafifletmiştir" dedi. Quijano-Evans, şöyle konuştu: "Cari işlemler, Türkiye'nin petrol ithalatına bağımlılığı nedeniyle risklere açık olmakla birlikte, Baltık ülkeleri, Bulgaristan, Romanya ve Kazakistan gibi diğer Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin aksine toplam dış borç/gayri safi milli hasıla oranındaki artış hafiflemiştir ve bunun anlamı da Türkiye'nin küresel kredi sıkıntısının doğuracağı risklere karşı belli bir ölçüde korunmalı olduğudur."