kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Demagoji

Meclis tatile girdi; siyaset durgunlaştı. Bu hafta, hükûmet programı üzerindeki müzakereler ve güvenoyu, politikanın en önemli gündem maddesiydi. Deniz Baykal, Tayyip Erdoğan'ın kürsüden CHP Trabzon milletvekili Akif Hamza Çebi'ye attığı bir sözü içine sindiremedi ve kendisini telefonla arayan gazetecilere şikâyet etti. Başbakan, "Esnaf kredi faizini % 47'den % 13'e indirdik" derken, Hamza Çebi, oturduğu yerden, "Enflasyondan arındırın" uyarısında bulunmuş, Erdoğan da, ona, "Bu işler defterdarlıkta vergi memurluğuna benzemez" cevabını vermişti.
2001'de Halk Bankası'nın esnaf kredi faizi % 47 iken, enflasyon oranı % 68'di. Bugün enflasyon oranı % 7, esnaf kredi faizi % 13. Rakamlara göre, Hamza Çebi haklı görünüyor.
Aynı gün, Erdoğan ile Baykal arasında da faiz tartışması yaşandı. Erdoğan, Baykal'ın Maliye Bakanlığı döneminde (1974) reel faizin % 40 olduğunu ileri sürünce, Baykal, kürsüye çıkıp, başbakanı yalanladı. Zaten 1980 öncesinde faizler o kadar düşüktü ki, Erdoğan'ın söylediğinde bir hata olduğu hemen anlaşılıyordu.
Meğer Erdoğan, DYPSHP koalisyonunda, Baykal'ın başbakan yardımcılığı dönemini (1995) kastediyormuş. Arada 19 yıllık bir süre var ama... olsun!!!
Sanıyoruz başbakan, seçim öncesindeki "yüksek faiz suçlamasının" acısını çıkarıyor.
22 Temmuz öncesi, CHP'nin AK Parti aleyhindeki kampanya notlarını hatırlıyorum. Gazete ilânında "% 19.5 ile dünyanın en yüksek reel faizini AK Parti hükümeti veriyor" diye kamuoyu yanıltılmıştı. Erdoğan, o tarihte, "enflasyondan arındırılmış faize bakılmalı" cevabını vermişti.
Demek her politikacı sırayla demagoji yapabiliyor.