kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim

Tiryaki ünlüler elektronik sigara 'Ruyan'la tüttürmeye veda ediyor

ECE SARUHAN GÜNAYDIN
Bugüne kadar sigaradan kurtulabilmek için denemedik yol bırakmayan tiryakilerin son umudu 'Ruyan' elektronik sigara! Duman yerine su buharı çıkaran ürünü Fatih Terim'den Sezen Aksu'ya, Cem Yılmaz'dan Hülya Koçyiğit'e birçok ünlü kullanıyor..
Tıp doktorları onu 'çağın vebası' olarak nitelendiriyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre; dünya çapındaki akciğer kanserlerinin yüzde 85'ine, kronik bronşitlerin yüzde 75'ine, kalp hastalıklarının yüzde 25'ine o yol açıyor. İçerdiği karbonmonoksit, nikotin ve katran, erkeklerde kısırlığa ve iktidarsızlığa yol açabiliyor. Kadınlarda ise menopoz sürecini en az 5 yıl erkene çekiyor. Uzmanlar 'onu bırakan kişi yeniden doğar' deseler de, insanların çoğu sigara içmeye devam ederek her gün ölüme bir adım daha yaklaşmayı tercih ediyor.

TÜTÜNSÜZ SİGARA
Bugüne kadar bu kötü alışkanlıktan kurtulabilmek için çeşitli yollar deneyen sigara tiryakilerinin son umudu ise Ruyan elektronik sigara. Geçtiğimiz gün İstanbul'a da gelen ve Ruyan sigaranın tanıtımını yapan Hong Kong'lu Hon Lik tarafından 4 yıllık bir çalışmanın sonrasında yaratılan ürün, pille çalışan ama tütün içermeyen sanal bir sigara niteliği taşıyor. İçeriğindeki nikotin emdirilmiş kartuşu ile nikotin bağımlılığını tatmin ederken, şık görüntüsü ve sigaraya benzerliğiyle sigara bağımlılarının el ve dudak tiryakiliği ile sosyal içicilik gibi psikolojik beklentilerine de yanıt veriyor.

DUMAN YERİNE SU BUHARI
Dünya Sağlık Örgütü'nün de sigarayı bırakmak için önerdiği 'Nikotin Yerine Koyma Tedavisi'nde etkin bir biçimde kullanılan Ruyan, çalıştığında zehirli duman değil su buharı çıkarıyor. Bu sayede pasif içiciliğe neden olmuyor. Tütün içermediğinden sigara içmenin yasak olduğu yerlerde de içilebilen ürün; sigaranın el, saç ve kıyafetlerde bıraktığı kokuyu oluşturmuyor. Ayrıca dişleri sarartmıyor ve ağızda kötü bir koku bırakmıyor.

SEZEN AKSU BIRAKTI
Türkiye'de ilk kez Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu'nun yaptığı bir deneyle etkisi test edilen elektronik sigara belli bir süre boyunca tam 18 deneğe içirildi. Bunlardan 15'i sigarayı tamamen bırakmayı başarırken, 3 tanesi Ruyan kullanmaktan utandıkları için amaçlarına ulaşamadı. Türkiye'de geçtiğimiz ocak ayından beri satılan ürünü kullananlar arasında magazin, spor, siyaset ve ekonomi dünyasından birçok ünlü isim de var. Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Fatih Terim, Sinan Aygün, Oğuz Satıcı, Mehmet Ağar, Helin Avşar, İbrahim Tatlıses, Deniz Akaya, Asena, Şafak Sezer ve Cefi Kamhi gibi ünlü isimler 'Ruyan' kullanıyor. Ürünü denedikten sonra sigarayı tamamen bırakan ve artık sadece Ruyan kullanan ünlüler arasında ise Sezen Aksu, Hülya Koçyiğit, Nergis Kumbasar ve Esin Maraşlıoğlu ile Necati Akpınar bulunuyor.
Haberin fotoğrafları