kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül'ün ilk gezisi Güneydoğu'ya

ASLI AYDINTAŞBAŞ
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Cumhurbaşkanı Gül, 11 Eylül'de Van'a uçacak. Üç gün boyunca Gül, Başkale, Yüksekova, Hakkâri, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır'da dolaşacak..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk yurtiçi gezisini Güneydoğu'ya yaparak yeni dönemde Çankaya'nın Türkiye'nin birlik ve beraberliğini güçlendirmeye yönelik kucaklayıcı bir işlev üstleneceğinin mesajını verecek. 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, seleflerinin yapmaya cesaret edemediği bu jestle ilk yurt gezisini Güneydoğu'ya yapmaya karar verdi. 11 Eylül'de Van'a uçacak olan Cumhurbaşkanı Gül, 3 gün boyunca Başkale, Yüksekova, Hakkâri, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır'da terörden etkilenen bölgeleri ziyaret edecek. 14 Eylül'de bitecek gezinin lojistik detayları güvenlik nedeniyle gizli tutulacak, ancak Cumhurbaşkanı Gül bölgedeyken mümkün olduğu ölçüde halkla ve bölgedeki valilik ve yerel makamlarla temas etmeye çalışacak. Gezi 14 Eylül'de Diyarbakır'da sona erecek. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Meclis'te yaptığı ilk konuşmada "Görevde bulunacağım süre içerisinde hiçbir ayırım yapmaksızın bütün vatandaşlarımızı kucaklayacağım" diyen Gül, bu geziyle hem terörü kınamayı, hem de bölge halkına birlik ve beraberlik mesajı vermeyi planlıyor. Gezide valilik ve askeri birlikleri de ziyaret edecek olan Gül, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde sık sık vurguladığı "teröristle vatandaşı ayrıştırmak" ve "vatandaşı kucaklayarak terörü izole etmek" temasını bizzat hayata geçirecek.

ÖNCEDEN KARAR VERMİŞTİ
Gül, daha Cumhurbaşkanlığı'na adaylığını koymaya karar verdiği hafta seçilirse ilk gezisini Güneydoğu'ya yapmayı karar vermiş ve yakın çevresine "Cumhurbaşkanı seçilirsem ilk düşüncem oralara gitmek" demişti. Gül, Güneydoğu'ya bu tarz bir "şefkat açılımı" yapacağının işaretlerini ilk konuşmasında da vermiş ve "Görevimin zorluğunun idrakindeyim. Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Bu sıfatla, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder" diye konuşmuştu.

İLK ZİYARETLER KKTC'YE
1974'den bu yana Ankara'da cumhurbaşkanlarının ilk yurtdışı gezilerini KKTC'ye yapmaları geleneği var. Ancak yurtiçi gezileri konusunda bir devlet geleneği yok. Cumhurbaşkanları şu zamana kadar yurtiçi değil daha çok yurtdışı gezileriyle ön plana çıktı. Güneydoğu bölgesi ise Çankaya sakinlerinin en az ilgi gösterdiği bölgelerden oldu. Bir istisna olarak terörü kınamak amacıyla 1991'de Güneydoğu'da sınır bölgesini Başbakan olarak ziyaret eden 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, burada "Kürt realitesini tanıyorum" demişti.