kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'de evcil hayvan masrafı 41 milyar dolar

Yeni Haber
Amerika'da 87 yaşında hayatını kaybeden oteller kraliçesi Leona Hemsley'in köpeğine 12 milyon dolar bıraktığı vasiyetinin ortaya çıkması evcil hayvanlara yapılan masrafları gözler önüne serdi. ABD'de bir yılda evcil hayvanlar için harcanan para bir çok ülkenin milli gelirinden daha fazla: 41 milyar dolar.

Hemsley'in ilginç hayat hikayesinin yanında, yaptırdığı anıt mezar, geride bıraktığı servet ve son olarak vasiyeti ülkenin gündemine bomba gibi düştü. Helmsley'in avukatları, zengin iş kadının 'Trouble (Bela)' isimli köpeğine 12 milyon dolar bıraktığını açıkladı.

Helmsley'in köpeği yaşadığı müddetçe bu parayı harcayacak, ölümünden sonra da kendisi için yaptırdığı anıt mezarda yatan sahibesinin yanına gömülecek. "Bir köpeğe 12 milyon dolar miras kalması" kedi ve köpek gibi evcil hayvanlara çok düşkün Amerikalıları bile şoka uğrattı. Kamuoyu, "Bu kadar parayı bir köpek nasıl harcar?" sorusuna cevap arıyor. 12 milyon dolarlık bir mirasa kavuşan Trouble'ın öldükten sonra parasının ne olacağı ise belirsiz.

KÖPEK VE KEDİLERE HARCANAN PARA 41 MİLYAR DOLAR

Amerika'da evcil hayvanlar, en hareketli ekonomi k alemlerinden biri. Amerikalı hayvan sahipleri besledikleri evciller için bu yıl yaklaşık 41 milyar dolar harcadılar. Hayvanlara özel marketler, hastaneler, bakım merkezleri, lokantalar ve mezarlıklar bulunuyor. Bir çok kişi sahibi olduğu hayvanı kaza ve hastalıklara karşı sigortalatıyor.

Amerikan Avcil Hayvan Ürünleri İmalatçısı Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre; hayvanlar için harcanan 41 milyar doların 10 milyar doları veterinerlere gitti. Temmuz ayında yayınlanan bir raporda da sağlık sigortası yaptırılan hayvanlardan yüzde 84'inin köpekler olduğu belirtildi.

1980'li yıllarda bir hayvanın tedavisi için ortalama 250 dolardan fazla harcanırken bugün bu rakam 1500 dolara ulaştı. 2006 yılında toplam 38.5 milyar dolar hacama yapılan sektörde harcama kalemleri şu şekilde oldu:
Yiyecek: 15.4 milyar, Veteriner : 9.2 milyar, İlaç: 9.3 milyar, Hayvan eşyaları: 1.9 milyar, Hayvan bakım servisleri: 2.7 milyar.

Amerikan Evcil Hayvan Ürünleri İmalatçı Derneği'nin tahminine göre 2007'de rakam 40.8 milyar dolar olacak. Amerikalıların yüzde 48'nin evinde köpek var. Yaklaşık 75 milyon kişi köpek sahibi. Yıllık harcama, hayvanların büyüklüğüne göre 800 ile 1500 dolar arasında değişiyor.

(CHA)