kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

3G ihalesi operatörleri karşı karşıya getirdi

Telekomünikasyon Kurumu 7 Eylül'de yapmayı planladığı 3G ihalesi ile, mobil olarak genişbant internet erişimi sağlayan bir teknolojiyi Türk halkı ile tanıştıracak..
İnternet erişimi vasıtasıyla çok daha ucuza VOIP (voice over ip) yani internet protokolu üzerinden ses teknoljisiyle telefon görüşmeleri yapmanın mümkün olması yanında cep telefonlarından görüntülü konuşma ve televızyon ile isteğe bağlı video servisleri almak mümkün olacaktır.
Sağlık alanında ise, özellikle hastaların tıbbi bilgilerinin hasta, hastaneye gitmeden uzaktan billdirilmesiyle hastaya daha etkin ve daha hızlı müdahale edilmesine fırsat sağlayacaktır.
Kamu güvenliği konusunda güvenlik güçlerinin bilgiye her yerden hızlı ve kolay biçimde erişerek daha etkin calışma olanağı sağlayacaktır. Video kamera görüntülerine güvenlik birimlerinin erişimine imkan sağlıyarak, suçlularla daha etkin mücadele etme imkanı sağlayacaktır.
Telekomünikasyon altyapısı olmayan kırsal kesimlerde okul ve hastanelere genişbant internet erişimi imkanı sağlayacak uzaktan eğitim ve kırsal bölgelerde yer alan barajlar ve enerji santrallerinin uzaktan daha hızlı ve etkin yonetilmesi olanağı sunacak.

Turkcell doyum noktasına ulaşmış bir şirket artık
3G'nin avantajları elbette bunlarla sınırlı değil.
Uzaktan otomatik sayaç okuma imkanı. Mobil e-devlet hizmetleri, belediyelerin ozellikle yapı denetiminde yapıların teknik ve hukuki bilgilerine anında ulaşma imkanı sağlayarak daha etkin mücadele imkanı sağlar. Bunlar 3G'nin önümüzdeki günlerde özel ve kamusal hayatta hayatımıza getireceği kolaylıklardan sadece bir kısmı.
Turkcell 33 bin 800 abone sayısı ile, belli bir doyum noktasına ulaşmıştır. Bundan sonraki adımlarda mevcut altyapılar üzerinden farklı servisler yaratarak daha fazla gelir elde etmeyi düşünüyor.
Ses hizmetlerinde doyum noktasına ulasan Turkcell, şu anda daha fazla data servisileri (internet) satarak gelirlerini arttırmayı planlıyor.
Turkcell mevcut 2.5G altyapısı yani EDGE teknoljisiyle bu hizmetlerini belli bir noktaya getirmiş durumda. Şirket bu hizmetleri verirken elindeki frekansı tam kapasiteyle kullanmaktadır. Şirket daha iyi hizmet verebilmek için daha fazla frekansa ihtiyaç duymaktadır.
Turkcell mevcut abonelerine, daha farklı servisler ve mobil genişbant internet hizmetleri için 3G'yi onemli bir araç olarak görüyor. Verilicek yeni lisanslarla operatörlere yeni frekans tahsisleri yapılıcaktır.
Bu sayede Turkcel mevcut frekans sıkıntısını, bu şekille çözümü ve abonelerine yeni katma değerli servisler sağlama imkanı bulmayı hedefliyor.

Avea şimdi yeni bir network maliyeti altına girmek istiyor
Avea, özellikle son zamanlarda 2.5 G altyapısına kapsama alanı ve kapasite bakımında ciddi yatırımlar yapmaktadır. Avea, mevcut kapasitesini efektif olarak kullanma imkanı bulamamışken, yeni bir network maliyeti altına girmek istememektedir. Yapılıcak 3G yatırımları çok ciddi bir yatırım gerektirmekte ve bu yatırımların geri dönüşleri çok uzun sürmektedir. Hatta Avrupa'da bazı operatörler bu yatırımları yaparken iflas etme noktasına gelmiş ya da çok yüksek bedellerle aldıkları 3G lisansları geri vermek zorunda kalmışlardı. Avea bu nedenle 3G ihalesinin ertelenmesini istiyor.

Vodafone, numara taşıma için gerekenin yapılmasını istiyor
Vodafone, dünyanın önde gelen mobil operatorlerinden biridir. Vodafone, pek çok ülkede kendi telekomünikasyon altyapısı mevcuttur. Şirket halihazırda çesitli ülkelerde 3G altyapısı kurmuş ve bu konuda ciddi bir know how oluşturmuştur. Vodafone, her ne kadar Avrupa'da yüksek bedellerle aldığı 3G lisanlarına büyük yatırımlar yaparak, istediği geridönüşümü sağlayamamış olsada, 3G'den ümitli. Turkiye'de de altyapı çalışmalarını yoğun bir şekilde yürütmektedir. Vodafone ve Avea, mevcut altyapılarını iyileştrimek ve kapasite kullanım oranlarını arttırmak istemektedir. Bu arada numara taşınabilirlik imkanı sağlıyacak teknik ve hukuki süreçin tamamlanmasını beklemektedir.

Pazarda yeni abone girişi için yeni yatırımlar yapılmalıdır
Bilindiği gibi aboneler her operatör değişikliğinde mevcut telefon numaralarını değiştirmek zorundadır. Numara taşınabilirlik imkanı olduğu zaman operatorler birbirlerinin abonelerini alabilmek için daha iyi ve daha ucuz servis vermek için rekabet edecekler. Farklı katma değerli servisler verme noktasında 3G teknolojisi iyi bir araç olacaktır. Operatörler yapacakları bu yatırımların makul zamanlarda geri dönüşüm elde edebilmesi için diğer operatörlerin abonelerini almak zorundadırlar. Pazarda yeni abone giriş oranı cok düşmüştür. Çünkü mobil GSM pazarı belli bir doygunluk noktasına varmıştır.3G için mevcut operatörlerden Turkcell'i çok arzulu, diğer iki operatörü de istekli, ancak Turkcell'e karşı rekabet etme noktasında oldukça sıkıntılı görüyorum.